wall street termine en ordre disperse 20221215170618

Wall Street cotitza amb signe mixt aquest dimecres després de les pèrdues de dimarts, en una setmana semifestiva (la borsa tanca divendres) i amb els inversors pendents de les dades macro, principalment les relacionades amb l'ocupació i l'activitat del sector serveis.

  • 38.589,16
  • -

"El fet que els mercats estiguin retrocedint des dels seus màxims recents és que hi ha preocupació entre els operadors que els preus més alts del petroli desfaran tots els esforços dels bancs centrals, que estan tractant de controlar la inflació", analitza Naeem Aslam, cap d'inversions de Zaye Capital Markets.

L'enquesta JOLTS d'ofertes d'ocupació coneguda dimarts, i que es va situar per sota dels 10 milions per primera vegada des del maig del 2021, també va desencadenar fortes compres als bons del Tresor dels EUA "davant l'expectativa que la Reserva Federal (Fed) podria considerar posar fi a l'enduriment de la política monetària”, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Aquestes xifres són 'bones notícies' per a la Fed, però, segons l'experta, aprofundint una mica més en les dades JOLTS, “realment no podem dir que el mercat laboral dels EUA encara estigui en mal estat, perquè les ofertes d'ocupació es mantenen a nivells 'històricament alts' i, encara que la contractació es va mantenir estable i el nombre d'acomiadaments va disminuir, les persones que van abandonar voluntàriament els seus llocs de treball van augmentar”.

El mercat laboral nord-americà ha tingut una nova cita aquest dimecres amb l'ocupació privada d'ADP, avantsala de l'informe oficial que es publicarà divendres, i que ha mostrat la creació de 145.000 llocs de treball al març, per sota de l'estimació de consens, que n'anticipava 200.000.

"Les nostres dades de nòmines del març són una dels diverses senyals que l'economia s'està desaccelerant. Els ocupadors s'estan retirant d'un any de forta contractació i el creixement salarial, després d'un altiplà de tres mesos, cau a poc a poc", destaca Nela Richardson, economista en cap d'ADP.

Els inversors també coneixeran el PMI i ISM serveis. En principi, i, a diferència dels mateixos indicadors, però del sector manufactures, s'espera que tots apuntin a una important expansió de l'activitat al mes de març, tal com ha passat a Europa.

MESTER APUNTA A MÉS PUJADES DE TIPUS

Les últimes dades macro conegudes pel mercat apunten a una debilitat de l'economia dels Estats Units, fet que pot ajudar la Reserva Federal (Fed) a pausar o fins i tot reduir el ritme en les pujades dels tipus d'interès. Tot i això, alguns membres del banc central encara creuen que tenen més feina per fer per controlar la inflació.

Aquest és el cas de Loretta Mester, presidenta de la Fed de Cleveland, que considera que l'organisme haurà de pujar encara més els tipus per controlar la inflació. En concret, apunta que el tipus dels fons federals haurà de superar el 5%, si el banc central vol aconseguir situar la inflació al seu objectiu del 2%.

"Precisament, quant més haurà de pujar el tipus dels fons federals a partir d'ara i durant quant de temps haurà de seguir sent restrictiva la política dependrà de quant baixin la inflació i les expectatives d'inflació", ha apuntat Mester, durant un discurs a Nova York.

Segons ha explicat, la projecció és que "per situar la inflació en una trajectòria descendent sostinguda fins al 2% i mantenir ancorades les expectatives d'inflació, la política monetària s'endinsa una mica més en territori restrictiu aquest any, amb el tipus dels fons federals per sobre del 5% i el tipus real dels fons federals mantenint-se en territori positiu durant algun temps”.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'escena empresarial, Johnson & Johnson ha acceptat pagar 8.900 milions de dòlars els propers 25 anys per resoldre les demandes en contra dels seus productes de talc acusats de provocar càncer. Després de conèixer-se la informació, els títols de l'entitat pugen més d'un 3% a la sessió de Wall Street.

"Resoldre aquest assumpte a través del pla de reorganització proposat és més equitatiu i més eficient, permet que els reclamants siguin compensats de manera oportuna i que la companyia romangui enfocada al nostre compromís d'impactar profundament i positivament la salut de la humanitat", ha dit Erik Haas, vicepresident mundial de litigis de J&J, en un comunicat.

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 0,12% (80,61 dòlars) i el Brent perd un 0,11% (84,47 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,09% (1,0943 dòlars), i l'unça d'or avança un 0,39% (2.046 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 3,303% i el bitcoin escala un 1,01% (28.434 dòlars).

Noticias relacionadas

contador