ep emilio saracho
BANCO POPULAR

El jutge de l'Audiència Nacional, José Luis Calama, comença aquest dimecres la ronda de declaracions d'investigats per les irregularitats que van portar a la resolució i posterior venda del Banc Popular per un euro al Banc Santander amb la compareixença de l'expresident de l'entitat, Emilio Saracho.

Les citacions es produeixen després que es practiquessin una sèrie de diligències com l'informe del Banc d'Espanya i de la Comissió Nacional Mercat de Valors (CNMV) sobre la situació del Banc Popular.

Saracho, que va substituir Ángel Ron a la presidència del Popular el febrer de 2017, serà el primer dels querellats que acudeixi a l'Audiència Nacional per declarar davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 per suposada manipulació d'accions.

A aquest el seguirà l'exvicepresident Roberto Higuera, que està cridat pel dia 8 d'octubre, i l'exconseller delegat Francisco Gómez Martín, que haurà d'acudir a la seu judicial el 15 del mateix mes.

Les citacions per al mes d'octubre conclouran el 30 d'octubre, torn per Ángel Ron, president del Banc entre els anys 2006 i 2017, que va defensar tot el temps la situació "immillorable" del banc i va difondre una imatge de solvència econòmica i patrimonial.

El 2016 el Popular va dur a terme una ampliació de capital per 2.505 milions d'euros el fullet informatiu de la qual, remès a la CNMV, podria contenir inexactituds sobre la situació real de l'entitat, cosa que va poder portar a engany els inversors. És per això que el consell d'administració de l'entitat figura com investigat.

Així mateix, el magistrat ha previst un intens calendari entre els dies 12 i 27 de novembre, i després el desembre, amb una desena d'exconsellers que van estar al capdavant dels consells d'administració de també en aquesta causa.

És la primera ronda d'interrogatoris d'investigats que es produeix des que l'Audiència Nacional comencés a acumular querelles i denúncies per la resolució del banc el 2017.

A més, s'ha acordat una vegada que la Sala penal va decidir a finals del passat mes d'abril que el Banc Santander, que va comprar el Popular pel preu simbòlic d'un euro, no pot estar imputat, de cara a la possible responsabilitat penal en què hagués pogut incórrer després d'assumir el deute de l'entitat extinta.

contador