robert-shiller
Wikipedia

Els mercats de valors nord-americans poden haver-se recuperat lleugerament de les fortes caigudes que van viure a finals de l'any passat, però encara hi ha el risc d'una tendència baixista significativa. Això és, almenys, el que creu el Premi Nobel d'Economia del 2013, Robert Shiller.

"No confio en la meva capacitat de predir, però crec que hi ha un risc, sí". "Existeix la sensació que el mercat de valors podria deure’s a una certa deflació ara perquè ha passat molt de temps, i hem vist alguns indicis d'això, però encara no hem vist la veritable deflació", ha assegurat Shiller a CNBC a Davos (Suïssa), on aquests dies se celebra el Fòrum Econòmic Mundial.

Afirma que no li presta tanta atenció als fonaments que impulsen els mercats, sinó que està "més interessat en la psicologia i en les narratives populars". "Tinc aquesta disputa amb els economistes sobre els fonaments, estic escrivint un llibre sobre economia narrativa i crec que són les històries les que impulsen els mercats més que els fonaments", diu.

El terme "mercat baixista" a Wall Street és sinònim de caigudes serioses i duradores a les borses

"Estic pensant que algunes narracions que han tingut lloc en el passat recent podrien tornar. Hi havia la narrativa que va començar a principis de 2018. I el gener i febrer vam tenir una correcció i una disminució del 10%. Després, va haver-hi una altra desacceleració entre setembre i la vigília de Nadal l'any passat i a l’S&P 500 va baixar de màxim un 19,8% i gairebé va fer aquesta definició clàssica d'un mercat baixista", explica Shiller.

Com explica CNBC, el terme "mercat baixista" a Wall Street és sinònim de caigudes serioses i duradores a les borses. En termes numèrics, un mercat baixista és una caiguda del 20% o més d'un pic recent. L'S&P 500 va aconseguir aquesta fita el 24 de desembre, caient un 20% des del seu màxim de 52 setmanes. Però això es va realitzar durant el dia i no al tancament, que és quan es tenen en compte els preus de l'índex.

Els comentaris de Shiller es produeixen davant les incerteses sobre la direcció que podrien prendre els mercats el 2019 enmig de les pujades dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) i les tensions geopolítiques i comercials, especialment entre els Estats Units i la Xina.

Noticias relacionadas

contador