ep jerome powell president de la fed
-/Federal Reserve /dpa - Archivo

"El que ha canviat és que ha augmentat el risc per a l'economia". Així ha explicat el president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) la retallada de tipus d'emergència anunciat aquest dimarts pel banc central.

"Ningú sap quin pot ser l'impacte final" d'aquests esdeveniments, ha afegit Powell, encara que confia que l'economia mantingui la senda de creixement dels últims anys. En qualsevol cas, ha confirmat que la Fed "està disposada a actuar segons correspongui" si són necessaris més estímuls, encara que ha considerat que els tipus actuals "són apropiats" amb la informació disponible ara per ara.

Powell ha reconegut que les mesures de la Fed "no són suficients per si soles" i que són necessàries més mesures des d'altres àmbits, encara que ha assenyalat que la retallada de tipus ajudarà a "suavitzar les condicions financeres" i tindrà "un impacte considerable" sobre l'activitat econòmica.

Qüestionat sobre si ha pres aquesta decisió pressionat per la Casa Blanca, ha dit que sempre prenen les seves mesures en funció del que consideren millor per a l'economia.

RETALLADA DE TIPUS D'EMERGÈNCIA

La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha retallat els tipus d'interès en 50 punts bàsics per l'impacte del coronavirus, segons ha confirmat l'organisme en un comunicat.

El banc central estatunidenc respon així a les expectatives del mercat, que anticipava una retallada d'emergència abans de la reunió del pròxim 18 de març.

L'entitat no realitzava una retallada d'emergència des dels pitjors moments de la crisi financera de 2008, sota la presidència de Ben Bernanke, la qual cosa dóna una idea de la incertesa que ha provocat l'expansió del coronavirus.

"Els fonaments de l'economia estatunidenca continuen sent sòlids. No obstant això, el coronavirus planteja riscos canviants per a l'activitat econòmica. A la llum d'aquests riscos, i per tal d'aconseguir les metes de màxima ocupació i estabilitat de preus, el Comitè Federal de Mercat Obert ha decidit reduir el rang objectiu per a la taxa de fons federals al mig punt percentual (50 punts bàsics), fins a l'1%/1,25%", ha explicat l'entitat.

"El Comitè segueix d'aprop l'evolució de la crisi i les seves possibles implicacions per a les perspectives econòmiques i utilitzarà les seves eines i actuarà tal com correspongui per donar suport a l'economia", ha afegit la Fed. Tots els membres del Comitè han votat a favor de la mesura.

contador