mike-wilson-jefe-estrategia-acciones-eeuu-morgan-stanley
Bloomberg

El director d'inversions de Morgan Stanley, Mike Wilson, ha advertit de les dificultats que podria afrontar la borsa nord-americana si finalment arriba la recessió el 2023. Segons les seves estimacions, les accions cauran més d'un 20% si es dona aquest escenari, per la qual cosa els inversors haurien de preparar-se per a un hivern a la baixa.

En les seves paraules, hi ha una gran "desconnexió" entre allò que pensen els inversors i la situació real del mercat. "Malgrat que la majoria dels clients institucionals pensen que probablement entrarem en recessió, no semblen tenir-ne por", ha dit l'estrateg en cap de renda variable per als EUA de Morgan Stanley en declaracions a CNBC aquest dimarts. I és que opina que l'S&P 500 és vulnerable a una caiguda del 23%, que el situaria als 3.000 punts, si la recessió que ve és més greu del que s'esperava.

És més, Wilson creu que la temporada de resultats, que arrenca als EUA amb els bancs aquest mateix divendres, sacsejarà el mercat al situar-se els beneficis empresarials molt per sota de les expectatives. Tal com ha apuntat, els inversors se sorprendran pel dràstic ajustament dels beneficis.

Segons les seves paraules, "aquesta és una altra àrea en què els inversors estan sent una mica complaents", per la qual cosa s'enduran una sorpresa. I és que "els costos estan augmentant més ràpid que els ingressos nets" a les empreses, cosa que sens dubte acabarà repercutint en els resultats.

De fet, Wilson sosté que després de les pujades experimentades durant les primeres sessions de l'any, els resultats trimestrals probablement donaran el tret de sortida a un reinici del 2023 a Wall Street. "L'estimació per a tot l'any ha de baixar", ha dit.

"El palanquejament operatiu negatiu està començant realment a fluir a través del compte de resultats des del balanç... Es tracta d'un fet molt poc apreciat durant la Covid. Vam guanyar més durant la pandèmia perquè hi havia un palanquejament operatiu positiu", ha explicat, i això ara s'acabarà.

UN ALTRE REVÉS PER LA FED

Però no només les expectatives de beneficis podrien donar un revés als inversors. També la Reserva Federal (Fed) i les decisions sobre els tipus d'interès. La propera reunió serà l'1 de febrer, i Wilson anticipa que Jerome Powell i els seus no aconseguiran apaivagar el mercat perquè no s'esperen senyals d'un gir a la política d'enduriment. De fet, el president de la Fed ha defensat aquest dimarts l'adopció de "mesures que no són populars" per frenar la inflació, en clara referència a les pujades de tipus.

En opinió de l'estrateg de Morgan Stanley, sembla cada vegada més clar que la Fed "no abaixarà els tipus en un moment de desacceleració del creixement", de manera que "no reaccionarà a un alentiment com ho ha fet històricament", i això va malgrat les accions.

El consens del mercat suggereix actualment que l'economia nord-americana experimentarà una lleu recessió a partir de la primera meitat del 2023, seguida d'una recuperació a la segona meitat, ja que s'espera que la Reserva Federal aturi les pujades de tipus i possiblement els retalli en resposta a l'empitjorament de les condicions econòmiques. Però Wilson ja ha dit que no serà així.

Per això ara l'estimació del banc nord-americà és que l'S&P 500 acabi aquest any als 3.900 punts, que seria la segona cota més baixa registrada pel selectiu. A més, augura que el benefici per acció (BPA) mitjà de l'S&P 500 serà de 195 dòlars el 2023, mentre que la seva previsió baixista és de 180 dòlars. "Quan parlem amb la gent, diuen coses baixistes sobre el primer semestre. Però en realitat no estan preparats per fer-ho o no creuen que sigui tan dolent", ha dit Wilson, que des de l'any passat manté una posició defensiva. L'equip d'estrategs de Morgan Stanley situa l'estimació mitjana dels clients sobre el BPA al voltant dels 210-215 dòlars.

contador