• El perfil dels afectats apunta tant a professionals com jubilats
  • Durant la primera meitat de l'any, el regulador ha emès 26 advertiments sobre entitats sospitoses
ep presidentela cnmv sebastian albella presentaplanactividades
PABLO MORENO/CNMV

Accedir als quiosquets estiuencs per oci o relax pot ser una bona idea. Però mai acudir als financers que, igual que els anteriors, abunden en el litoral espanyol. I que és necessari evitar-los, aconsella la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), enmig de la seva guerra a aquest tipus de “entitats financeres sospitoses”.

"Els 'xiringuitos' financers són entitats que ofereixen i presten serveis d'inversió sense estar registrades en l'autoritat supervisora corresponent (CNMV a Espanya)", assenyala la institució que presideix Sebastián Albella, que va publicar un decàleg de consells per detectar i evitar aquestes signatures.

Així mateix, aquestes companyies proliferen a les zones turístiques. "Extremi les cauteles, ja que aquestes entitats són molt actives en zones turístiques del litoral espanyol", recomana la CNMV. "No abaixi la guàrdia a l'estiu. Les zones turístiques del litoral han estat històricament llocs seleccionats per algunes entitats no registrades per desplegar les seves activitats fraudulentes", prossegueix el regulador.

CNMV: "No abaixi la guàrdia a l'estiu. Les zones turístiques del litoral han estat històricament llocs seleccionats per algunes entitats no registrades per desplegar les seves activitats fraudulentes"

D'aquesta forma, la CNMV posa el focus a tractar d'impedir -o limitar- que aquest tipus de "'xiringuitos' financers" puguin amargar les vacances als estiuejants. Per exemple, l'organisme cita el cas d'una entitat a Benidorm que va estafar a inversors d'Alemanya, Àustria, Eslovènia i Holanda, o la xarxa de 'boiler rooms' a Màlaga i Barcelona que va defraudar a 5.000 persones. Un altre exemple citat és el d'una estafa a Marbella que va investigar Scotland Yard i va acabar amb la detenció de 50 persones.

Així, el regulador adverteix de la necessitat de no deixar engalipar-se per promeses d'alta rendibilitat amb la inversió dels estalvis. "De vegades, es puguin rebre resultats positius durant els primers mesos, després l'empresa desapareix i no retorna els diners als seus clients", assenyala la CNMV. Un intent que s'accelera a l'estiu: "Els grans hotels o els centres socials de reunió són punts en els quals els 'xiringuitos' solen desplegar la seva activitat", conclou.

Noticias relacionadas

contador