ep italia
EUROPA PRESS

Tot i que la rendibilitat del deute sobirà europeu cau amb força aquest dilluns, els bons italians estan disparats. El de referència, de 10 anys, registra una pujada del seu rendiment de vora un 8%, fins al 0,976%.

Per part seva, la prima de risc d'Itàlia també es mou a l'alça en la sessió d'aquest dilluns, escalant prop de 10 punts, fins a situar-se en la zona dels 149 punts bàsics. "Clarament, el mercat està preocupat perquè l'impacte econòmic del virus a Itàlia tindrà un impacte negatiu sobre la sostenibilitat del deute del país", afirmen des de Rabobank.

La por s'ha apoderat dels inversos en aquesta arrencada de la setmana. Les autoritats sanitàries han confirmat una quarta mort a Itàlia, on s'ha detectat un brot de coronavirus que ja ha infectat més de 150 persones. Això ha portat a tancar prop d'una dotzena de regions italianes i confinar unes 50.000 persones a les seves residències, a més de la cancel·lació de diversos esdeveniments, el més famós de tots el carnaval de Venècia. La zona més afectada és el Nord, on es troben la Llombardia i el Vèneto, les dues regions més riques del país, que representen el 30% del PIB.

La por al fet que el coronavirus es converteixi en una pandèmia mundial, i els dubtes que genera el seu possible impacte en l'economia, provoquen aquest dilluns la fugida dels inversors cap a valors refugi, com ara el mercat de deute. La rendibilitat del deute sobirà europeu cau amb força aquest dilluns, i es consolida com un valor refugi, a causa de la por dels inversors per la ràpida expansió del coronavirus fora de la Xina i la seva irrupció a Europa, sobretot a Itàlia, on, no obstant això, els seus bons es disparen.

Pel que fa a les borses, la d'Itàlia, el Ftse Mib, es desploma al voltant d'un 4%, fins a la zona dels 23.766 punts per la propagació dels casos de coronavirus a la regió nord de Llombardia durant el cap de setmana, que inclou la capital financera, Milà. A la resta d'Europa, la rendibilitat del bo alemany a deu anys es desploma un 14% i es situa al -0,493%. Mentrestant, el rendiment del bo espanyol a deu anys també baixa, i se situa al 0,194% després de caure més d'un 12%.

Noticias relacionadas

contador