photo d illustration d une pompe a petrole devant le logo de l opep 20230402175813

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) manté sense canvis les seves expectatives de demanda mundial de cru per al 2023 en 2,5 milions de barrils diaris (mb/d) i tampoc no canvia la seva previsió de demanda per al 2024, que en situa els 2,2 mb/d. Així mateix, l'OPEP responsabilitza les "exagerades preocupacions" pel creixement de la demanda de la caiguda recent de l''or negre'.

El valor de la cistella de referència de l'OPEP (ORB) va baixar uns 6,86 dòlars/barril ($/b), un 7,5% intermensual, fins a situar-se en 84,92 $/b perquè "tots els valors dels components ORB van baixar juntament amb els seus respectius crus de referència" i als "menors diferencials de cru i preus oficials de venda a gairebé totes les regions". Des del començament d'any, la cistella ORB es va situar en una mitjana d'uns 83,28 $/b, xifra que representa un descens de 18,61 dòlars o del 18,3% enfront dels 101,89 $/b de 2022.

Segons l'OPEP, els preus dels futurs del cru van experimentar un "important" descens a causa d'una volatilitat alimentada per "especuladors" que "han tingut un paper important en aquesta tendència, retallant bruscament les seves posicions alcistes i augmentant-hi alhora les curtes". "La dinàmica del mercat es va veure alimentada per la preocupació exagerada pel creixement de la demanda de petroli, que va repercutir negativament en la confiança del mercat", afirmen des de l'Organització.

D'altra banda, segons l'OPEP, la demanda de cru de l'OCDE el 2023 creixerà en 0,1 mb/d i en 2,4 mb/d als països no pertanyents a l'OCDE. Així mateix, l'OPEP espera que la demanda de petroli de l'OCDE creixi al voltant de 0,3 mb/d el 2024, i els països americans són els que contribueixin al major increment. Els països no pertanyents a l'OCDE augmentaran les seves necessitats al voltant de 2,0 mb/d, impulsats pel creixement a la Xina, l'Índia, l'Orient Mitjà i altres països asiàtics.

"A mesura que el 2023 s'acosta al final, la Secretaria de l'OPEP es manté cautelosament optimista sobre els factors fonamentals que afecten la dinàmica del mercat del petroli el 2024", han afegit. Així mateix, han recordat que "diversos països" mantindran les seves retallades de producció voluntàries durant el primer trimestre del 2024.

Pel costat de l'oferta, es preveu que el creixement de l'oferta fora de l'OPEP sigui d'1,8 mb/d el 2023. D'aquesta quantitat, s'espera que els Estats Units representi al voltant del 70%, amb un augment interanual de la producció de líquids d'1,3 milions de barrils diaris. Altres contribuents clau a aquest creixement seran Brasil, Kazakhstan, Noruega, Guyana, Mèxic i la Xina.

Així mateix, l'OPEP preveu que el 2024 l'oferta dels països no pertanyents a l'OPEP augmenti en 1,4 milions de barrils diaris. "Entre els motors del creixement hi ha la producció de petroli de baixa permeabilitat als EUA, la posada en marxa de projectes offshore a Amèrica Llatina i el Mar del Nord, i l'expansió dels projectes de sorres bituminoses al Canadà", afegeixen. Es preveu que els Estats Units lideri de nou el creixement, amb a prop del 44% del total, seguit de Canadà, Guyana, Brasil, Noruega i Kazakhstan.

La inversió en el sector d'exploració i producció fora de l'OPEP s'estima en uns 487.000 milions de dòlars el 2023, xifra que suposa un augment de l'11% interanual, però es preveu que baixi lleugerament fins a uns 482.000 milions de dòlars el 2024.

En conjunt, la producció de cru de l'OPEP va baixar el novembre en 57.000 barrils diaris, fins als 27,84 milions de barrils diaris, en comparació amb els nivells d'octubre, segons va informar el càrtel citant fonts secundàries. La producció de cru d'Aràbia Saudita va augmentar en 12.000 barrils diaris fins als 8,99 milions de barrils diaris el novembre en comparació amb el mes anterior, mentre que la producció de l'Iraq i Angola va disminuir en 77.000 barrils diaris i 37.000 barrils diaris respecte a l'octubre, situant-se en 4,28 milions de barrils diaris i 1,13 milions de barrils diaris, respectivament.

Així mateix, l'OPEP ha elevat la previsió de creixement econòmic mundial per al 2023 al 2,9% des del 2,8% anterior, després que la majoria de les principals economies registressin un creixement econòmic millor del que s'esperava durant els nou primers mesos del any. La previsió per al 2024 es va mantenir sense canvis al 2,6%, mentre que les estimacions de creixement econòmic dels EUA es van elevar al 2,4% per al 2023 i a l'1% per al 2024.

contador