• S'ha disparat per sobre dels 18 punts des dels 9 punts de fa un mes
  • Durant l'última setmana, ha repuntat un 62% a causa de la correcció a Wall Street
broker6602881

L'índex VIX de volatilitat, conegut popularment com a índex de la 'por' o del 'pànic' perquè replica els moviments de les borses, s'ha disparat un 95% a Wall Street durant l'últim mes, per sobre de 18 punts.

Aquest indicador es mou de manera inversa als índexs. És a dir, quan la renda variable cau amb força el VIX es dispara i viceversa. Per exemple, durant l'última setmana, ha repuntat un 62%, mentre la Borsa de Nova York ha registrat el seu pitjor setmana dels dos últims anys.

Durant bona part del 2017, aquest índex s'ha mantingut de manera inusual per sota de 10 punts, a causa de l’extraordinari comportament de la renda variable nord-americana. Això, al seu torn, s'ha degut al fet que l'economia nord-americana ha registrat un període de creixement amb baixa inflació, conegut popularment com 'Goldilocks' (rínxols daurats).

No obstant això, durant els últims dies els inversors han començat a anticipar un repunt de la inflació als EUA, que amenaça de posar fi a aquest escenari 'ideal' que es va produir el 2017. Això, al seu torn, ha provocat una pujada vertical al rendiment del deute públic dels EUA que ha provocat els primers 'nervis' entre els operadors.

El VIX va marcar el nivell mínim històric el 24 de novembre de 2017 a les 8,56 punts. En qualsevol cas, els analistes ja anticipaven un retorn de la volatilitat el 2018 i el previst repunt de la inflació pot ser l’'excusa' perfecta perquè molts inversors recollin beneficis i les borses protagonitzin una "saludable” correcció tècnica. Les 'víctimes' en aquest cas seran els inversors minoristes que hagin entrat al mercat a la 'calor' de la pujada vertical de gener.

Wall Street va tancar aquest divendres la seva pitjor setmana dels dos últims anys. L'S&P 500 ha corregit un 3,89% des del seu màxim històric de fa una setmana. Divendres, va caure un 2,12%, mentre a tot 2017 no va registrar una baixada superior al 2%.

Noticias relacionadas

contador