• Santander ha presentat els seus resultats per sobre del que s'esperava i ha arrossegat als guanys al sector financer
  • El Dow Jones cotitza per sobre dels 20.000 punts per primera vegada en la seva història
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

L'IBEX-35 ha tancat en màxims de més d'un any. El selectiu ha pujat un 1,73% i s'ha situat en els 9.549 punts. L'índex espanyol no tocava aquest nivell des de desembre de 2015 i ha estat gràcies a l'embranzida del sector bancari, que ha tancat amb importants pujades a causa dels bons resultats presentats per Banc Santander, que han superat les expectatives. A més, cal destacar que aquesta pujada és la major registrada aquest any i des del passat 8 de desembre.

  • 11.091,20
  • -0,57%

No obstant això, Caixabank ha liderat les pujades amb un avanç del 6,43%, fins als 3,55 euros. Però Banc Santander ha pujat un 4,03%, fins als 5,37 euros. L'entitat presidida per Ana Patricia Botin ha guanyat més de 6.200 milions d'euros el 2016, la qual cosa representa un 4% més que el 2015. Banc Sabadell és el tercer valor amb millor comportament, ha pujat un 3,99%, fins als 1,38 euros, que presenta el divendres els seus resultats empresarials.

Caixabank ha liderat les pujades amb un avanç del 6,43% fins als 3,55 euros. Però Banc Santander ha pujat un 4,03% fins als 5,37 euros

Així mateix, cal destacar les pujades de tots els bancs espanyols que cotitzen en el selectiu. Per exemple, Banc Popular s'ha revaloritzat un 3,28%, fins a superar l'euro per acció. Bankia ha tancat amb un avanç del 3,1%, fins als 0,99 euros; BBVA ha pujat un 3,16%, i s'ha situat en els 6,46 euros i Bankinter, que ha tancat amb un avanç del 2,33%, fins als 7,67 euros, presentarà el dijous els seus resultats de 2016.

En el costat de les caigudes, ArcelorMittal és el valor amb pitjor comportament, després de caure un 2,18%, fins als 7,5 euros. Li ha seguit Endesa, amb una caiguda del 0,98%, fins als 19,21 euros, i Enagas, que aquest dimecres s'ha deixat un 0,85%, i s'ha situat en els 22,76 euros.

ALTRES MERCATS

Fora de les nostres fronteres cal destacar el bon comportament de Wall Street des de la victòria, el passat 8 de novembre, del ja president d'EUA, Donald Trump. Els tres principals índexs han viscut un ral·li des d'aquest dia que ha portat al Dow Jones a cotitzar per sobre dels 20.000 punts per primera vegada en els seus 120 anys d'història. A més, el S&P 500 i el Nasdaq cotitzen en nivells mai vistos.

Els tres principals índexs han viscut un ral·li des d'aquest dia que ha portat al Dow Jones a cotitzar per sobre dels 20.000 punts

De tornada al Vell Continent, totes les borses europees han tancat amb importants pujades, excepte el PSI 20 de Portugal, que ha tancat amb una caiguda del 0,07% . Destaca l'avanç de l'1,82% del DAX 30 alemany. Per la seva banda, el CAC 40 francès ha tancat amb una pujada del 0,99% i el FTSE 100 de Londres s'ha revaloritzat un 0,2%

A més de Santander, fora del nostre país ha presentat les seves xifres la farmacèutica Novartis (+2,44%). La companyia ha comunicat un descens del benefici operatiu del 2% en el seu últim any fiscal a causa de "l'erosió genèrica i les inversions en creixement". Els ingressos nets van ser un 1% majors. En altres notícies corporatives, la britànica British Telecom (BT), que es va desplomar en la passada sessió per irregularitats en la seva filial italiana, ha perdut un cinquè del seu valor de mercat a causa d'aquesta caiguda.

En el plànol macro, el governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, parlarà a Alemanya en una conferència del Bundesbank. A més, Sabine Lautenschlaeger, membre del Banc Central Europeu (BCE), va dir aquest dimarts que el banc podria començar a planificar la disminució dels estímuls monetaris aviat, segons informa Reuters.

Finalment, el mercat seguirà pendent del cru i del sector energètic aquest dimecres després que Donald Trump hagi signat ordres per a nous oleoductes al país. A l'hora del tancament del mercat europeu, el barril de Brent cotitzava amb pujades del 0,13% fins als 55,51 dòlars, mentre que el barril de West Texas, referent als EUA, pujava un 0,21% fins als 53,29 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA

“Aquest dimarts comentem que ens agradava el tancament del nostre IBEX-35 perquè ho feia en els màxims del dia i amb molts dels títols directors també en els màxims de la sessió (Banc Santander, BBVA, Telefónica, etc...)”, apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Doncs bé, aquest matí el nostre selectiu despertava deixant un important buit alcista en els 9.387 punts (ara suport) aupado per la pressió compradora en el sector financer.

Així, l'analista explica que “malgrat el bon 'feeling' que ens deixa la sessió d'avui encara falta el més important: ser capaços de tancar per sobre dels 9.550 punts en veles setmanals, o el que és el mateix a preus de tancament d'un divendres. Això és així perquè encara segueix vigent el buit a la baixa setmanal dels 9.544 punts de la primera setmana de 2016”.

L'únic "però" en el curt termini que li troba José María Rodríguez és el buit alcista de la sessió d'aquest dimecres, doncs l'experiència ens diu que en la majoria de les ocasions (no sempre) aquests s'emplenen total o parcialment abans de reprendre la tendència d'aquest moment, en aquest cas l'alcista. “En qualsevol cas la superació per part del Dax i del Dow Jones de la part superior del lateral de l'últim mes hauria de ser interpretada com un nou senyal de fortalesa i més amb els tres grans índexs de Wall Street (Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq 100) marcant nous màxims de tots els temps”, conclou.

Noticias relacionadas

contador