vista-panel-bolsa-madrid-que-muestra-evolucion-ibex-35-principal-indicador-bolsa-espanola
EFE/ Emilio Naranjo
11.163,80
  • 11,80
  • 0,11%

L'IBEX 35 ha acabat la sessió d'aquest dijous amb una caiguda del 0,13%, als 9.567 punts. A la sessió passada, l'índex es va quedar acariciant els 9.600 punts, però durant aquesta s'ha allunyat d'aquest nivell en tenyir-se de vermell. És més, el selectiu espanyol ha perdut l'oportunitat d'encadenar quatre sessions en positiu.

Els millors valors al parquet nacional han estat Técnicas Reunidas (+1,10%), Acciona (+0,57%) i Cellnex Telecom (+0,49%). Per la seva banda, les companyies que han encapçalat les caigudes han estat Aena (-1,45%), Arcelor Mittal (-1,06%), Aena (-1,23%) i DIA (-0,83%). La acereria s'ha vist afectada per la possibilitat que el Govern italià pugui cancel·lar la venda a la companyia d’ Ilva per considerar-la "il·legítima".

D'altra banda, cal destacar la forta pujada de MásMóvil al Mercat Continu. La 'teleco' s'ha disparat més d'un 8% després del suport de Barclays, que ha elevat la recomanació.

La borsa nacional ha aprofitat la treva de la crisi turca per encadenar tres sessions en positiu, amb un BBVA (-0,52%) que segueix tacant l'índex i ACS (+0,33%) que també remunta la seva. Tanmateix hi ha riscos per a la constructora de Florentino Pérez perquè Moody's ha posat en revisió per a una possible baixada del ràting de la seva sòcia Atlantia i de les seves filials Autostrade i Aeroporti di Roma, com a conseqüència de l'ensorrament del pont a Gènova (Itàlia).

XINA, EUA... I TRUMP

El buit deixat pel país otomà ha estat ocupat ràpidament per l'enèsima tempesta política desfermada sobre Donald Trump. Les últimes informacions sobre l'escàndol del mandatari mostren que aquest ha acusat el seu exadvocat, Michael Cohen, d'"inventar històries" i ha explicat que va saber que havia pagat a dos dels seus amants per comprar el seu silenci quan ja ho havia fet i que els diners no procedien de la campanya electoral, la qual cosa constituiria un delicte de finançament il·legal.

De fet, davant un possible judici polític o 'impeachment' al Parlament dels EUA, Trump ha avisat aquest dijous que el mercat "col·lapsaria". Cal recordar que dimarts també va transcendir la condemna que ha rebut el seu excap de campanya electoral Paul Manafort per vuit càrrecs de frau fiscal i bancari.

Tant la situació judicial de Cohen com la de Manafort, dos estrets col·laboradors de Trump durant la seva carrera cap a la Casa Blanca, podria complicar la seva Presidència just quan s'acosta a l'equador amb les eleccions legislatives de la tardor vinent -les midterm- com a termòmetre.

ACTES DEL BCE

Una altra referència a la qual han prestat atenció aquest dijous els inversors ha estat les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu. En elles, l'organisme presidit per Mario Draghi es mostra preocupat per l'amenaça d'una escalada proteccionista que, segons ell, representa un risc destacat per al creixement de l'economia.

I és que la guerra comercial ha tornat amb força aquest dijous amb l'entrada en vigor d'aranzels addicionals entre la Xina i els EUA d'un 25%, que eleven la factura aranzelària a 50.000 milions des de juliol. A més, arrenquen a Washington dues jornades de negociacions entre els responsables de comerç d'ambdues potències en què el mercat ha posat moltes expectatives.

ALTRES BORSES

Amb tot, les principals borses europees han cotitzat amb caigudes suaus o moderades aquest dijous, com l'IBEX. La majoria d'elles s'han capgirat sobretot cap al final de la sessió.

Mentrestant, Wall Street també cotitza amb pèrdues en els seus tres principals índexs. Dimecres es va veure afectat per l'escàndol a la Casa Blanca i la borsa nord-americana va acabar amb signe mixt.

Per la seva banda, Àsia també ha tancat amb signe mixt aquest dijous, on, inopinadament les borses xineses han acabat en el verd (Xangai: +0,44% i Shenzhen: +0,66%), encara que el Hang Seng de Hong Kong ha tancat en vermell (-0,45%) i el Nikkei també ha avançat un 0,22%.

ANÀLISI TÈCNICA

Tot i que l'IBEX 35 hagi marcat un màxim durant la sessió als 9.630 punts, José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, explica que "l'últim dels buits baixistes (9.602) no s'ha tancat, simplement s'ha emplenat o el que és el mateix anul·lat. O el que és el mateix, de moment l'IBEX no ha pogut amb la primera de les resistències, l'últim dels buits baixistes".

Tot i això, "això no vol que necessàriament hàgim de buscar de nou els mínims anuals, als 9.327 punts", afegeix l'expert. "En qualsevol cas, el realment important és que es respecti en tot moment el suport que tenim en els mínims de març (9.327). Per a la resta dels nostres veïns europeus el suport que cal respectar els tenim en els mínims de la setmana passada, els 12.100 punts del futur del DAX i els 3.330 punts del futur de l'Euro Stoxx 50".

"Mentre tots els suports esmentats es respectin, deixarem la porta oberta al fet que el rebot (correccions puntuals a part) arribés a cotes més altes. Si després aquest rebot acaba sent una mica més que això, només el temps ens ho dirà", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador