• L'IBEX ha tancat als 10.766,8 punts
  • La victòria d'Emmanuel Macron a les eleccions franceses ha animat les borses
  • L'euro es recupera en el seu canvi contra el dòlar

La primera volta de les eleccions a França va ser com s'esperava: victòria per a Emmanuel Macron, el candidat de centre-esquerra liberal, encara que haurà de disputar la segona volta contra la candidata d'extrema dreta, Marine Le Pen. Aquest triomf ha animat les borses europees i entre elles l'IBEX 35, que ha tancat en màxims de 20 mesos.

  • 11.154,60
  • 1,56%
La banca ha estat que ha impulsat a l'IBEX 35 fins a aquests màxims, encara que cal ressaltar que cap valor ha tancat en negatiu aquest dilluns

El selectiu espanyol ha tancat als 10.766,8 punts, xifra no vista des del 19 d'agost de 2015, quan va tancar als 10.782 punts. Aquest nivell ho ha aconseguit després de pujar un 3,76%, la seva major alça des del 5 de novembre de 2015, quan es va revalorar un 3,83%. La banca ha estat que ha impulsat l'IBEX 35 fins a aquests màxims, encara que cal ressaltar que cap valor ha tancat en negatiu aquest dilluns.

De fet, els dos bancs amb més pes al selectiu han estat els que més han pujat. BBVA ha tancat amb un alça del 7,32% fins als 7,6 euros i Banc Santander ha avançat un 5,8% fins als 6 euros per acció. D'altra banda, Banc Sabadell ha tancat també amb una important pujada del 5,13%. Amb alces de més del 4% han tancat Bankia i Caixabank.

D'altra banda, Bankinter s'ha revalorat un 3,32% fins als 8,2 euros. Finalment, Banc Popular ha estat l'entitat que menys ha pujat, concretament un 1,63%, fins als 0,68 euros, la qual cosa ha fet que ha estat el tercer valor dels 35 amb menor pujada.

Amb pujades de més de 5% i fora del sector bancari han estat Indra i Gas Natural. La consultora s'ha revalorat un 5,7% fins als 12,76 euros i Gas Natural ha pujat un 5,15% fins als 21,12 euros.

ALTRES VALORS QUE CAL DESTACAR ENTRE ELS 35

A més dels valors que més han pujat, aquesta jornada també cal destacar altres com ACS. La constructora ha tocat els 34 euros per acció, la qual cosa ha fet que es ressusciti els ‘stock options’ de Florentino Pérez i 61 directius. Finalment, ha tancat amb una pujada del 3,17% fins als 33,67 euros.

Inditex ha estat un altre valor protagonista aquest dilluns, ja que ha tocat màxims històrics en borsa i val més de 110.000 milions d'euros, la qual cosa fa que la fortuna de Amancio Ortega s'hagi disparat encara més. La companyia tèxtil ha tancat als 35 euros després de pujar un 2,41%. D'altra banda, Abertis ha pujat un 3,29% fins als 16,15 euros, després que s'hagi aconseguit el control del 100% en la seva filial a França després d'invertir-hi altres 238 milions d'euros.

LA RESTA DE MERCATS

Tots els mercats han celebrat el resultat a les eleccions de França. I sens dubte ha estat el CAC 40 de França que més ho ha fet. El selectiu francès ha tancat amb una pujada del 4,14%, el seu major ascens des de juny de 2012 i ha polvoritzat els seus màxims de 2015. D'altra banda, el DAX 30 alemany ha pujat un 3,37% i el FTSE 100 de Londres s'ha revalorat un 2,11%.

A l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street s'ha contagiat del ral·li alcista de les borses europees i cotitza amb pujades del 1%, després de diverses sessions amb caigudes o pujades molt moderades. D'altra banda, l'euro està guanyant terreny al dòlar gràcies a la victòria de "l'esperat" pels mercats a França. La moneda única puja un 1,16%, fins als 1,0851 dòlars.

Amb la reacció de les borses al resultat dels comicis gals comença una setmana que vindrà carregada de referències. Mario Draghi, amb seguretat, es veurà a la tessitura d'haver de pronunciar-se sobre el resultat a França durant la roda de premsa posterior a la reunió sobre política del Banc Central Europeu (BCE) que se celebra aquest dijous (no s'esperen canvis a les mesures de l'organisme). A més, dissabte es reuneix el Consell Europeu (CE) en una trobada extraordinària per marcar les 'línies vermelles' de la negociació del Brexit amb el Regne Unit. Al plànol micro, arrenquen els resultats empresarials a Espanya de la mà dels bancs a partir del dimecres, quan el publica Banc Santander. Dijous coneixerem els comptes de BBVA i Bankinter i divendres, els de Sabadell, CaixaBank i Bankia. Popular presentarà les seves xifres del primer trimestre el 5 de maig.

Quant a referències d'avui, dilluns, el sentiment empresarial alemany es va accelerar a l'abril i va superar els pronòstics en un senyal que la major economia d'Europa "està creixent fortament", segons va dir aquest dilluns l'institut IFO alemany. El seu índex de clima de negocis va pujar fins als 112,9 punts des dels 112,4 punts al març. Això marca el nivell més alt des de juliol de 2011, quan l'índex es va situar als 113,0. Els economistes enquestats per The Wall Street Journal n'havien pronosticat un resultat estable.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que hi ha hagut "eufòria compradora al nostre IBEX 35 i en el conjunt dels índexs europeus recolzat, principalment, en la banca". Durant la sessió del dimecres passat "advertíem de les fortes pujades de l'índex que engloba els bancs del Vell Continent després de recolzar-se, amb màxima precisió, a la directriu alcista" que uneix els successius mínims creixents des del passat estiu. Des de llavors, en només quatre sessions acumula una revaloració del 13%.

Així afegeix que si els bancs estan forts és impossible que el nostre índex corregeixi. Com a zona de suport de curt termini ara passem a tenir el primer en els màxims anteriors (10.520) i per sota i de major rellevància el buit (gap) alcista de l'obertura d'avui, als 10.377 punts. "L'únic 'però' en el curt termini ho trobem a l'imponent buit dibuixat aquest dilluns, doncs l'experiència em diu que la gran majoria d'ells s'acaba emplenat, almenys parcialment, abans de continuar escalant posicions", comenta l'analista. Una vegada superada la resistència dels 10.600-10.630 punts es pot dir que ja no hi ha res fins als psicològics 11.000 punts.

Noticias relacionadas

contador