• L'OPEP ha decidit estendre les retallades de producció durant nou mesos més, tal com s'esperava
  • El PIB d'Espanya del primer trimestre accelera el seu creixement un 0,8% i encadena catorze trimestres a l'alça
opep

L'IBEX 35 tanca la sessió d'aquest dijous amb lleugeres pujades del 0,28% recolzada en la revaloració d'Iberdrola i Telefónica, tot i que encara no ha recuperat el nivell dels 11.000 punts i s'ha situat als 10.937 punts. Els bancs han anat perdent força al llarg de la jornada després d'un inici alcista després de la publicació ahir a la nit de les actes de la Reserva Federal dels Estats Units que apunten cap a una pujada de tipus al juny.

  • 10.920,70
  • -0,86%

Els valors que més han pujat aquesta jornada han estat Iberdrola (1,55%), Acciona (1,51%), Aena (1,47%) i Banc Popular (1,35%), a més de Telefónica que també s'ha revalorat un 0,94%. Altres pesos pesants del selectiu espanyol han pujat com Banc Santander que ha avançat un 0,17%, mentre que Repsol i BBVA han caigut a l'entorn del 0,10% i Inditex, un 0,33%.

Pel que fa a les accions que més han caigut han estat ArcelorMittal que s'ha deixat un 2,05%, Técnicas Reunidas (-1,59%), Bankia (-1,24%) i CaixaBank (0,94%).

La resta de borses europees s'ha comportat de manera diferent amb el DAX alemany i el CAC 40 francès en vermell a l’entorn del 0,20%, mentre que el PSI portuguès ha escalat mig punt i s’ha convertit en el selectiu de l'Europa occidental que més ha pujat aquest dijous.

Però, amb permís de la renda variable, la notícia d'avui està en el petroli, que ha caigut a l’entorn de l'1% després de conèixer que l'OPEP ha decidit estendre les retallades de producció durant nou mesos més, tal com s'esperava. Segons els analistes, estem davant d'un clar exemple de 'comprar amb el rumor (el cru ha pujat un 17% des dels mínims del mes per les expectatives que es prengués aquesta decisió) i vendre amb la notícia'. Al tancament dels mercats europeus, el barril de Brent cotitza als 53,53 dòlars amb descens del 0,82%, mentre que el West Texas es paga a 50,83 dòlars amb una caiguda de l’1,05%.

"És un exemple perfecte de comprar amb el rumor i vendre amb la notícia", assenyala Naeem Aslam, director d'anàlisi de ThinkMarkets, a l'hora d'explicar les caigudes que s'estan veient avui en el cru. Segons l'opinió d'Aslam, el menys important és aquesta retallada de producció. "Hi ha elements molt més importants que això. Creiem que l'OPEP no reconeix el poder del petroli d'esquist dels Estats Units i que l'única solució per equilibrar l'equació de l'oferta i demanda és seure junts a la mateixa taula i arribar a un acord per desenvolupar una estratègia cohesionada".

Pel que fa a les referències macro que s'han publicat aquesta jornada, el PIB d'Espanya del primer trimestre accelera el seu creixement un 0,8% i encadena catorze trimestres a l'alça. Pel que fa al PIB del Regne Unit, puja un 0,2% durant el primer trimestre, per sota del 0,3% previst.

En altres referències del dia, Donald Trump es reunirà aquest dijous amb els líders de la Unió Europea (UE) i l'OTAN a Brussel·les en l'última etapa de la seva primera gira internacional. S'espera que es discuteixi sobre defensa, comerç i qüestions ambientals. Aquesta trobada es produeix en un context de tensions polítiques als Estats Units i amb Trump sotmès a constant pressió pels seus presumptes vincles amb Rússia. Les últimes informacions relacionades amb aquest assumpte tenen a veure amb el fet que els legisladors demòcrates estan estudiant si Deutsche Bank va facilitar préstecs entre Trump i el govern rus.

Quant a l'anàlisi tècnic, José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, apunta que "tot i les tímides pujades de la sessió d'aquest dijous podem dir que tot segueix igual. El problema amb què ens trobem en aquest moment és que mentre l’IBEX 35 cotitzi dins el rang de preus comprès entre els 10.380 punts per sota (buit alcista de la sessió del 24 d'abril) i els 11.200 punts per dalt (màxims anuals) és igual el que faci cada dia. Només quan el preu salti per un o altre costat tindrem pistes del què seria el següent moviment en tendència".

Assenyala, a més, que "mentrestant tot forma part d'una simple fase correctiva o consolidació de nivells de l'últim impuls alcista, cosa que va portar el nostre índex des dels 10.200 fins als 11.185 punts. Recordeu que mentre no es tanquin els buits alcistes que presenten el 90 % dels títols del mercat, corresponents a la sessió del 24 d'abril, no tindrem cap senyal de debilitat".

Noticias relacionadas

contador