• Las mayores caídas se vieron en marzo de 1996, cuando Aznar llegó al poder tras dos meses de negociaciones
  • En 2008, momento en el que volvió a ganar Zapatero, el Ibex sólo cayó un 0,3%
panico bolsas

L'Ibex ha arribat a caure aquest dilluns un 3,13% però en aquests moments es deixa un 1,87% a mesura que se succeeixen els rumors sobre qui recolzarà a qui en les properes votacions per investir un nou Govern d'aquest país.

Hi ha molta por i molta incertesa però, pel que fa als mercats, és un fet que l’impacte que les eleccions sol tenir en la nostra borsa tendeix a ser “intens però breu”, és a dir, que acaba sent “flor d’un dia” o d’unes hores…

Les caigudes que veiem aquest dilluns en el nostre selectiu són similars a les que es van viure després de les eleccions de 1993 quan va guanyar Felipe González per quarta vegada consecutiva.

Les caigudes que veiem aquest dilluns en el nostre selectiu són similars a les que es van viure després de les eleccions de 1993 quan va guanyar Felipe González per quarta vegada consecutiva. En aquella ocasió, José María Aznar repetia per segona vegada com a líder de la oposició. En els següents comicis, els de 1996, va ser quan es van veure unes caigudes més voluminoses del 6%. En unes eleccions molt renyides, Aznar va aconseguir guanyar per la mínima i es van necessitar dos mesos de negociacions fins que al maig José María Aznar va aconseguir ser investit president amb el suport dels nacionalistes de CIU, PNV i Coalició Canària.

Que aquest dilluns l’Ibex acabi capgirant-se i tancant en positiu potser sigui demanar molt, però és impossible que demà els inversors decideixin fer “creu i ratlla” i encomanar-se a un ral·li de Nadal que per a la majoria ja no arribarà però no es pot descartar del tot (malgrat l’aspecte dubtós del nostre selectiu).

“El mercat tem la incertesa i la ingovernabilitat sobre totes les coses. Les reaccions més volàtils del nostre selectiu es donen sempre davant les Eleccions Generals (davant les autonòmiques i europees) i estadísticament el dia després de les eleccions, sigui quin en sigui el rang, solem tenir rendiments negatius tot i que la tendència natural del mercat sigui contrària. Tanmateix, l’efecte sol ser de molt curt termini ja que , una vegada descomptada la informació, el mercat seguirà el seu camí original”, expliquen a Bolsamanía els experts de Enbolsa.net.

EUROPA VA BÉ...

Cal afegir a tot això que la resta de les borses europees ho estan fent aquest dilluns considerablement millor que l’Ibex, amb alces al voltant del 0,8%-1%. L’euro, per la seva banda, també està bastant tranquil, amb l’encreuament Euro/Dòlar pujant ara un lleuger 0,05%, en els 1,0867.

“Des del punt de vista tècnic segueixo pensant que el que passi a la segona part de la sessió és una incògnita. De moment ens hem llevat amb un important buit (gap) baixista en els 9.717 punts (preu de tancament de divendres), ara primera zona de resistència. Però de moment el suport dels mínims de fa just una setmana no s’ha perforat (9.428). Perforar-lo el portaria de cap, en teoria, als mínims anuals en els 9.230 punts. Dintre del nostre selectiu els títols que més cauen són FCC (6,20%) i Banco Popular (5,26%) mentre per la banda de les pujades tenim ArcerlorMittal (2,67%) i Acerinox (2,31%). La prima de risc del nostre país puja un 8,08% fins als 124,40 punts. Els futurs a l’altra banda de l’Atlàntic pugen un 1%”, assenyala el nostre expert José María Rodríguez.

contador