ibex portada mercados bolsa
11.154,60
  • 170,90
  • 1,56%

L'IBEX 35 ha pujat un 0,49%, fins als 9.181,10 punts, i s'ha quedat a les portes dels seus màxims anuals en preus de tancament (9.185 punts marcats el passat 25 de gener). El selectiu també continua avançant cap al nivell de resistència clau que té als 9.260-9.300 recolzat, entre d’altres, en Iberdrola, que avui ha presentat unes xifres rècord i ha marcat màxims històrics després d'avançar un 1,3%, fins als 7,32 euros.

L'elèctrica presidida per Ignacio Galán va guanyar més de 3.000 milions d'euros el 2018 i les seves accions no poden ser més alcistes en tots els terminis. A més d'Iberdrola, Técnicas Reunidas (+2,95%), CIE Automotive (+2,46%) i Mediaset España (+2,46%) han pujat amb força.

Entre els grans valors, Santander (+1,38%), Telefónica (+1,05%), que presenta resultats aquest dijous, Endesa (+1,02%), BBVA (+0,93%) i Repsol (+0,63%), també han impulsat l'índex espanyol.

En negatiu, Red Eléctrica ha baixat un 2,58% després de publicar un benefici el 2018 de 704.600.000, un 5,2% superior al del 2017. El gestor del sistema elèctric va publicar aquest dimarts, després del tancament de mercat, un Pla Estratègic en què va anunciar inversions per valor de 6.000 milions d'euros fins al 2022, una estratègia que no obstant això no ha emocionat al mercat. A més, Inditex (-1,13%) i ACS (-0,69%) han estat els principals llastos de l'IBEX.

Al Mercat Continu, han destacat les fortes guanys de Vocento (+12%). I al Regne Unit, ha estat protagonista Sainsbury's, que s'ha desplomat un 18% després que les autoritats de competència del país hagin posat en dubte la seva fusió amb Asda.

POLÍTICA I MÉS REFERÈNCIES

A nivell polític, el cop de porta de Ciutadans a qualsevol pacte amb el PSOE i Pedro Sánchez llença un gerro d'aigua freda a les expectatives que a Moncloa s'instal·li un govern de centre després dels comicis d'abril. De fet, els analistes avisen que la incertesa és absoluta i aposten per un llarg període de negociacions.

Durant aquesta jornada, la referència macro més destacada seran les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed). Els experts consideren que serà interessant veure les diferents postures dins del banc central sobre noves pujades de tipus ara que l'organisme ha decidit ser més pacient. A més, també serà interessant veure el que ha de dir sobre la reducció del balanç.

Finalment, cal destacar que els inversors continuen pendents de les converses entre la Xina i els Estats Units. Els negociadors d'ambdues parts van iniciar una nova ronda de reunions aquest dimarts. S'espera una nova reunió al més alt nivell aquesta setmana a la recerca d'arribar a un acord abans de l'1 de març.

Pel que fa al Brexit, la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, visita avui Brussel·les, per reunir-se de nou amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. La reunió s'emmarca en els intents de May per aconseguir renegociar el seu acord Brexit amb el bloc a menys de 38 dies que el país abandoni la Unió Europea. Cal subratllar que que tres diputades del partit de May han anunciat avui la seva marxa al Grup Independent.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Són tres les sessions consecutives en què l'IBEX està donant petits 'passets', i va acostant-se així a l’important zona de resistència dels 9.260 punts. Però, compte, perquè arribarem amb nivells de sobrecompra importants, cosa que de per si implica cert cansament", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Encara que, com sempre diem, el que ens importa de veritat és el preu i només el preu. I si som capaços de tancar un divendres (per allò de l’espelma setmanal) per sobre dels 9.300 punts donarem per superada la resistència que tant ens està costant deixar enrere. Una altra cosa és que al final es compleixi amb la projecció mínima teòrica de pujada del potencial 'cap i espatlles' invertit: els 10.000-10.200 punts", afegeix aquest expert.

"Aquest objectiu pot requerir força temps, no ha de ser de manera immediata. De fet, la potencial formació de tornada l’està portant formar-se a prop de quatre mesos, cosa que ens dona una idea de que l'objectiu teòric pot trigar a aconseguir-se. Però no ens avancem als esdeveniments perquè encara falta el més important: trencar a l'alça amb contundència", conclou Rodríguez.

contador