• L'índex va pujar un 1% la setmana passada amb la publicació de xifres de la banca i de les grans empreses cotitzades
  • El euro supera los 1,17 dólares, cerca de los máximos de 30 meses que marcó la semana pasada
ep bolsamadrid ibex 35 parque
EUROPA PRESS

La borsa espanyola encara l'última sessió del mes amb l'objectiu d'acabar de digerir la temporada de resultats empresarials del tercer trimestre. L'Ibex, que va pujar un 1% la setmana passada, cotitza amb guanys propers al mig punt percentual, acostant-se als 10.600 punts. En l'acumulat del mes, fins al divendres, puja un 0,8%.

  • 10.854,40
  • -2,22%

ArcelorMittal, Sabadell, Grifols i Gas Natural lideren les alces en el selectiu, amb repunts superiors a l'1%. Mentre que en el costat negatiu DIA encapçala les pèrdues, en retrocedir prop d'un 3%. Una recollida de beneficis que es produeix després de disparar-se un 15% el divendres, quan es va conèixer que el multimilionari rus d'origen ucraïnès Mikhail Fridman va entrar al capital amb un 10% de la cadena de supermercats a través del seu vehicle Leterrone Investment Holdings. També cau amb força Tècniques Reunides (-2%), que el divendres ja va retrocedir un 7% després de publicar resultats, llastrant a l'índex al costat d'Acciona, Amadeus o ACS.

Aquest dilluns, ha estat el torn de 'confessar-se' per a Colonial i FCC. En el primer cas, la immobiliària va guanyar 437 milions d'euros entre gener i juny, un 90% més que l'any anterior. La resposta del mercat ha estat tènue, ja que cotitza gairebé pla. Mentre que els guanys del grup controlat per Carlos Slim es van elevar un 3,1% fins als 56 milions d'euros. En la sessió, cau una mica més de l'1%.

La banca, per la seva banda, va viure una setmana d'alces alhora que va publicar unes xifres millorades respecte al mateix període de l'any anterior. Els bancs cotitzats, amb l'excepció d'Unicaja -ha publicat aquest dilluns- i sense explicar ja al Popular, va superar els 8.000 milions d'euros de benefici entre gener i juny, en incrementar el seu resultat net un 21% respecte a la primera meitat de l'exercici previ. En el cas de l'entitat andalusa presidida per Manuel Azuaga, el benefici va disminuir un 38% fins als 86 milions d'euros entre gener i juny. Avui es mou amb lleus pujades, en un dia de guanys moderats per al sector financer.

Els inversors també vigilen l'evolució de l'euro/dòlar, que la setmana passada va marcar màxims de 30 mesos en l'encreuament d'1,1777. Aquest dilluns la divisa europea cotitza amb lleus descensos, encara que segueix per sobre dels 1,17 'bitllets verds'. Precisament el repunt de la moneda europea "va llastrar a les borses europees", assenyalen els analistes de Banc Sabadell. Al mercat de matèries primeres, el petroli cotitza amb guanys, amb el Brent per sobre dels 52 dòlars. En les borses asiàtiques, jornada amb signe mixt, amb pujades superiors al mig punt percentual en el HSI d'Hong Kong, en el Xangai Composite xinès i en l'ASX australià. A Corea, el Kospi es queda enrere en acabar en negatiu, mentre que el Nikkei japonès s'ha mogut pràcticament pla.

En el terreny macro, la jornada arriba carregada de referències, que comencen amb la balança per compte corrent a Espanya i continuaran amb la taxa de desocupació i l'IPC de l'Eurozona. En aquest últim cas, la inflació és clau per a les expectatives dels inversors davant la futura retirada dels estímuls del Banc Central Europeu (BCE).

Noticias relacionadas

contador