L'IBEX-35 i la resta de borses europees celebren amb grans pujades les últimes mesures «sorpresa» del Banc Central Europeu (BCE). L'autoritat ha abaixat els tipus d'interès fins al 0,00%, un gran moviment, ja que s'esperava que es mantinguessin en el 0,05%. D’altra banda, tal com es preveia, ha retallat 10 punts bàsics el tipus de facilitat de dipòsit, fins al -0,40%. A tot això, s’hi suma que el BCE ha incrementat de 20.000 milions la quantitat destinada al mes a la compra d'actius (l'anomenat programa QE), fins a 80.000 milions.

Tot el mercat tenia clar que el Banc Central Europeu relaxaria la seva política monetària, però, després de la decepció amb les mesures que va anunciar al desembre, molts analistes estaven esperant que passés el mateix aquesta vegada. Al final, ha passat tot el contrari.

Les pujades a les borses augmenten amb força després de conèixer-se totes aquestes decisions inesperades, ja que eren molts els que temien que el BCE decebria. L'IBEX ja puja un 3%. L'euro/dòlar cau un 1%.

Les paraules que Draghi pronunciarà a partir de les 14.30 hores se seguiran ara amb més atenció, encara. El president del Banc Central Europeu ha llançat «el gran bazuca». Tota l'artilleria sobre la taula, malgrat que s'esperava que no fos així.

AUGMENTA LA QUANTITAT MENSUAL DESTINADA A LA COMPRA D'ACTIUS

Una de les grans decepcions del desembre va ser que el BCE no augmentés la quantitat mensual destinada a la compra d'actius (l’anomenat programa QE). Molts tampoc no creien que ho fes en aquesta reunió, però, finalment, no només l'ha augmentada, sinó que ho ha fet en el màxim previst (20.000 milions), fins a 80.000 milions d'euros.

La retallada dels tipus de refinançament ha estat, sens dubte, el més inesperat. S'especulava amb aquest augment de les QE i amb la retallada dels tipus de facilitat de dipòsit, però realment no es preveia una retallada dels tipus d'interès.

Totes les mesures adoptades pel BCE han estat molt dràstiques i, encara que són una bona notícia a curt-mitjà termini per als mercats, posen en evidència que l'economia europea no va, ni molt menys, com hauria d’anar.

Les mesures adoptades pel BCE deixen un complicat panorama a la Reserva Federal (Fed) amb vista a la setmana que ve. Recordin que hi ha reunió de política monetària de la Fed dimecres que ve i que, si ja eren pocs els que esperaven una pujada de tipus en aquesta reunió, ara encara en són menys. Les divergències entre la política econòmica del BCE i la de la Fed queden més en evidència que mai.

AIXÍ REACCIONA L'IBEX...

Les decisions del BCE han fet que les borses, que cotitzaven planes, s'hagin disparat a l'alça i ara pugen al voltant d’un 2,50% de mitjana.

Tal com hem comentat aquestes últimes setmanes, el nostre objectiu per al rebot, almenys el més important, el situem a la zona de 9.150-9.200 punts, abans zona de suport. «Per tant, caldrà veure què ens ofereix el tancament de l’espelma setmanal davant la importància de la resistència esmentada. Aquí s’hi pot llegir l'anàlisi que explica el perquè de la zona de 9.150-9.200 punts», assenyala el nostre expert José María Rodríguez.

contador