ibex portada mercados bolsa
10.854,70
  • -17,30
  • -0,16%

L'IBEX ha tancat en màxims del dia i just al nivell crític de 9.040 punts (+0,92%, 9.044,10 punts), a l'arrencada d'una setmana durant la qual la Xina i els EUA seran protagonistes absoluts. A finals de setmana (dijous i divendres) es reuneixen els representants de les dues potències econòmiques en una trobada de la qual el mercat espera un acostament comercial entre les parts. De moment, els índexs asiàtics han acabat en vermell aquesta matinada. Les últimes notícies apunten que la Xina no està disposada a negociar una sèrie d'aspectes, com els subsidis del govern o la política industrial, considerats imprescindibles per als EUA.

A nivell corporatiu, Duro Felguera ha pujat un 14% al Mercat Continu per l'interès d'Indra a comprar el seu negoci de defensa, Epicom. En negatiu, Vocento ha caigut un 3% malgrat que García Paramés, gestor de Cobas AM, hi ha tornat a elevar la seva participació fins al 5% des del 3%.

Dins de l'IBEX, MásMóvil (+3,25%) ha estat el valor més alcista i se situa ja a prop dels seus màxims històrics. L'acord per compartir xarxes 5G amb Orange ha disparat la seva cotització durant les últimes sessions. Altres valors alcistes han estat Arcelor Mittal (+3,21%) i IAG (+3,11%).

A nivell internacional, Financial Times ha informat aquest diumenge que HSBC planeja retallar fins a 10.000 llocs de treball en un intent per reduir costos.

A altres mercats, el petroli Brent repunta un 2%, fins a gairebé 60 dòlars, després que hagin augmentat els dubtes sobre la capacitat de subministrament de l'Iraq davant les recents protestes al país. A més, l'euro s'aprecia un 0,17%, fins als 1,0995 dòlars. A Espanya, la prima de risc baixa lleugerament fins a 72 punts, mentre la rendibilitat del bo a 10 anys cedeix fins al 0,13%.

SITUACIÓ ECONÒMICA, FED I BREXIT

Els mercats borsaris van patir la setmana passada per la publicació d'una sèrie de dades macro decebedores a banda i banda de l'Atlàntic. Al final, l'informe d'ocupació dels EUA de setembre, publicat divendres, va servir per salvar una mica la situació.

El setembre es va afegir 136.000 llocs de treball davant una estimació de 145.000. L'informe d'agost es va revisar, amb un augment de 38.000, fins als 168.000. La taxa d'atur es va reduir al 3,5%, el nivell més baix dels últims cinquanta anys. "En general va ser un bon informe d'ocupació, cosa que va portar els operadors a comprar de nou a borsa. L'anunci va eliminar part de la por sobre la salut de l'economia dels EUA", explica David Madden, analista de CMC Markets a Londres. Els experts indiquen que hi ha focus de debilitat en l'economia nord-americana, però també focus de fortalesa. Persisteix la idea que la Fed retallarà els tipus a finals de mes per aquesta debilitat.

Un altre assumpte rellevant d'aquesta setmana serà el desenvolupament de la situació del Brexit. El president francès, Emmanuel Macron, ha dit que les negociacions han de concloure a finals d'aquesta setmana. Boris Johnson ha reiterat aquest diumenge la seva intenció que el Regne Unit abandoni la UE el 31 d'octubre.

A Portugal, el Partit Socialista ha guanyat les eleccions, tal com s'esperava, però no ha aconseguit majoria absoluta i els comicis s'han caracteritzat per l'altíssima abstenció de gairebé el 50%. Per la resta, aquests dies es coneixeran les actes de l'última reunió de la Fed (dimecres) i del BCE (dijous), les quals oferiran més informació sobre la política monetària futura que pensen adoptar els dos bancs centrals.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Dijous passat vam comentar que es donaven les condicions per apostar per un rebot, atès que la caiguda des dels màxims de dimarts fins als mínims de dimecres havia estat important: de gairebé un 5%. Afegíem que la sobrevenda diària llançava lectures extremes i que, a més, l'IBEX havia corregit al cèntim el 50% de tota la pujada des dels mínims d'agost", argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Després de les pujades d'aquest divendres i d'avui, ja el tenim davant la primera zona de resistència, la zona dels 9.040-9.050 punts. I per sobre d'aquest nivell, el següent el trobem als 9,166 punts (el buit baixista del passat dimecres). El que m'agrada del moviment actual és que es produeix des de zona de suports interessants i amb els oscil·ladors de moment (com l'estocàstic) a punt de creuar-se a l'alça", afegeix aquest expert.

"Però és aviat per llançar les campanes al vol, ja que en la majoria de les ocasions (però no sempre) els preus solen tornar als mínims de l'última caiguda (8.850) per comprovar de nou la fortalesa del suport. I si aquest aguanta, llavors des d'aquí podem tractar de construir algun tipus de figura de volta d'implicacions alcistes. Però si es perd, es confirmaria una altra nova fuetada a la baixa. Per correlació, anem a mirar també els dos grans futurs europeus (DAX i Euro Stoxx 50), ja que aquests ens han deixat importants suports en els mínims de dijous passat, on tenim impecables 'martells'", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador