Rublo_Putin

"Considerem que els bancs nacionals russos, seguits dels bancs europeus amb entitats legals locals a Rússia, són els més exposats al risc resultant de possibles sancions en cas d'una escalada més gran en el conflicte de Rússia i Ucraïna".

És la visió de mercat dels experts de JP Morgan (JPM) sobre les "importants repercussions" que poden tenir les possibles sancions financeres a Rússia en cas que ataqui Ucraïna.

El risc europeu es concentra en Raiffeisen (Àustria), OTP (Hongria), UniCredit (Itàlia) i Société Générale (França). "Des de la perspectiva dels bancs europeus, els riscos es limiten als bancs amb exposició directa a través d´una presència local a Rússia", indiquen aquests analistes.

El més exposat seria Raiffeisen, ja que obté el 35% del benefici a Rússia, seguit a molta distància d'OTP (7%), UniCredit (6%) i Société (4%). Des d'una perspectiva de balanç, Raiffeisen també seria el més perjudicat, amb un impacte de 99 punts bàsics a la seva ràtio de capital CET1, seguit per Société (impacte de 33 punts) i OTP (20 punts).

EL TANCAMENT DEL SISTEMA SWIFT, CLAU

Una altra derivada important per a JP Morgan és que “els esforços de reequilibri dels bancs russos podrien descarrilar”. En aquest sentit, indiquen que "la propera ronda de sancions potencials, incloent-hi l'exclusió del sistema de missatgeria interbancari SWIFT i la prohibició de la conversió del ruble a moneda forta pot provocar un impacte molt més negatiu" per als bancs russos.

Si finalment el Senat dels Estats Units autoritza que els bancs puguin ser exclosos del sistema SWIFT, “podria ser un problema important”, assenyalen.

Tot i que Rússia ha desenvolupat un sistema de pagaments alternatiu per als pagaments en moneda local i eventualment es pot associar amb la Xina en un sistema global, en cas que el seu sistema financer sigui exclòs de SWIFT, “la majoria de les transaccions transfrontereres de Rússia probablement, temporalment, arribarien a un punt mort”.

Així, encara que eventualment es trobarien altres maneres de processar les transaccions internacionals, "l'impacte inicial en l'economia russa i els mercats globals seria gran. Per tant, des de la perspectiva dels bancs locals i també dels bancs europeus amb presència local, veiem el tancament de SWIFT com un tema clau”, conclouen aquests analistes.

Noticias relacionadas

contador