• El jueves el BCE dejó la puerta abierta a nuevos estímulos en septiembre
  • El G-20 asegura estar preparado para frenar los riesgos del Brexit
  • Los parqués cerraron con leves ganancias la semana
  • El Ibex 35 subió un 0,81% en el acumulado semanal hasta los 8.599,9 puntos
bolsa madrid ibex

Els principals índexs europeus protagonitzen una obertura amb guanys lleugers i febles, per iniciar així una setmana en què el focus torna a estar en els bancs centrals, davant la reunió de la Reserva Federal (Fed) i el Banc del Japó. A Espanya, en una jornada festiva però en la qual la borsa opera amb normalitat, l'IBEX-35 puja i busca tancar per sobre dels 8.600 punts, nivell psicològic i important des del punt de vista tècnic, tot i que per ara ha obert gairebé pla.

  • 11.114,90
  • -0,36%

Precisament el selectiu espanyol es va quedar a les portes d'acabar superant en preus de tancament aquesta xifra, i va acabar la setmana passada amb una pujada acumulada del 0,81%, en línia amb els seus parells europeus, fins als 8.599,9 punts. Un moviment lateral, abans de superar la resistència dels 8.600 punts i poder "posar a prova la important resistència que presenta en els 8.800 punts, nivell per on passa la directriu a la baixa de l'últim any", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

Al mercat de matèries primeres, el petroli es mou amb caigudes suaus, amb el barril tipus Brent, referència a Europa, al voltant dels 45 dòlars. Pel que fa a les matèries primeres, l'euro/dòlar cau lleugerament fins a l’encreuament d’1,0969, mentre que la lliura es mou amb pujades moderades davant l'euro i el dòlar.

Durant la nit, les borses asiàtiques han tancat amb escàs moviment, inclòs el Nikkei japonès, que ha resistit l'enfonsament del 17% de Nintendo. La correcció per al fabricant i proveïdor de videojocs es produeix després d'una forta revaloració en les sessions anteriors amb la febre pel joc Pokémon Go, que l'empresa ha reconegut que per ara tindrà escàs impacte en els seus comptes.

Un mes després del referèndum del Regne Unit en el qual els britànics van apostar majoritàriament pel Brexit, aquest segueix sent protagonista, en una setmana en què hi ha reunió de dos dels principals bancs centrals. Primer la Fed, que dimecres donarà a conèixer les conclusions de la trobada. Tot i que no s'esperen canvis, sí que s’esperen pistes sobre si hi haurà o no pujades imminents de tipus.

Després serà el torn del Banc del Japó, on sí podria haver estímuls monetaris addicionals que acompanyin els fiscals anunciats pel Govern de Shinzo Abe. No obstant això, aquest cap de setmana el governador de la institució, Haruhiko Kuroda, ha descartat en la cimera del G-20 celebrada a la Xina aquest cap de setmana la possibilitat de l'ús dels 'diners d’helicòpter', com es coneix a l'opció que un banc central injecti diners en l'economia de forma directa a la població.

PREPARATS CONTRA EL BREXIT?

Precisament en la reunió del G-20, la salut de l'economia i l'impacte del Brexit ha estat el tema central. Les principals potències mundials econòmiques han tret en conclusió que estan preparades perquè la sortida del Regne Unit de la Unió Europea no afecti els mercats financers comuns. Amb això, es pretén llançar un missatge de tranquil·litat i de pas li envia un missatge al país que va votar a favor del 'Brexit', ja que considera que es pot viure sense ells en l'economia mundial.

Amb el festiu a Espanya, poques referències per a l'IBEX, més enllà de les que arriben des del pla internacional, especialment a Alemanya, on es publicarà després de l'obertura del mercat l'Enquesta IFO d'expectatives, clima empresarial i situació actual. A la tarda, la Fed de Dallas donarà a conèixer el seu índex de negocis en el sector manufacturer.

contador