ep bandera de la union europea ue
Hollie Adams/PA Wire/dpa

La Unió Europea ha completat aquest dilluns el procediment legislatiu que desbloqueja fins a 37.000 milions d'euros en fons estructurals no gastats fins ara per ajudar els Estats membres a mitigar l'impacte de la pandèmia de Covid-19.

Els governs europeus han donat el vistiplau final a la iniciativa, que ja va rebre la setmana passada llum verda per part del Parlament Europeu. Entrarà a vigor aquest dimecres després de ser publicada un dia abans al Diari Oficial de la UE.

La mesura preveu la mobilització de 37.000 milions d'euros de fons estructurals i d'inversió que els Estats membres podran utilitzar per reforçar els seus sistemes sanitaris, resoldre les necessitats de liquiditat d'empreses --especialment pimes-- i ajudar a treballadors que s'hagin quedat a l'atur. A Espanya li'n corresponen 4.145 milions.

En un primer pas es desbloquejaran 8.000 milions d'euros que ja estan assignats als socis comunitaris però encara estan sense gastar. La Comissió Europea renúncia a reclamar-ne la devolució, com faria en una situació normal, i amb aquests diners les capitals podran desbloquejar més fons europeus, fins arribar a la xifra total.

D'altra banda, ha estat aprovada una proposta diferent que permet que el Fons Europeu de Solidaritat estigui disponible també per a cobrir emergències relacionades amb la salut pública.

Noticias relacionadas

contador