ep la presidenta de la comision europea ursula von der leyen interviene este miercoles en el
Philipp von Ditfurth/dpa

La Unió Europea (UE) aposta per flexibilitzar el dèficit per "rebaixar" l'impacte econòmic del coronavirus. Entre les mesures anunciades, posarà en marxa un fons de fins a 25.000 milions d'euros que s'utilitzarà per contrarestar l'impacte econòmic del brot de coronavirus, segons ha informat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, a la roda de premsa posterior a la cimera per videoconferència que han mantingut els líders del bloc.

La cap de l'Executiu comunitari ha detallat que aquests diners s'utilitzarà per donar suport als sistemes sanitaris dels Estats membre, per ajudar les pimes més afectades, o per dur a terme actuacions al marcat laboral; anuncien que 7.500 milions seran alliberats durant els pròxims dies.

"És el moment d'actuar", ha subratllat Von der Leyen a la conferència de premsa, en la qual també ha anunciat contactes diaris de coordinació entre els ministres de Sanitat i d'Interior dels Vint-i-set.

A la reunió també hi han participat la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, i el president de l'Eurogrup, Mário Centeno. "Utilitzarem totes les eines a noves disposició per garantir que l'economia resisteix aquesta tempesta", ha assegurat l'alemanya.

A més de l'activació d'aquest fons d'inversions, la presidenta de la Comissió Europea ha anunciat mesures en el pla econòmic per garantir que els països puguin dirigir ajudes públiques a les empreses que tinguin problemes de liquiditat i "tota la flexibilitat" que contemplen les normes fiscals europees.

"Presentaré idees concretes abans de l'Eurogrup del dilluns. En tots dos fronts aclarirem molt ràpid les normes del joc als Estats membres", ha promès Von der Leyen.

CONTACTES DIARIS ENTRE MINISTRES

Els Vint-i-set han emfatitzat a la reunió la necessitat de "treballar junts, fer tot el que calgui, i actuar ràpid", en paraules del president del Consell europeu, Charles Michel. "Han subratllat la importància d'un enfocament europeu conjunt i una coordinació efectiva amb la Comissió Europea", ha explicat el belga.

En aquest sentit, han encarregat a la Comissió Europea la tasca d'organitzar trucades telefòniques diàries entre els ministres de Sanitat i Interior. Brussel·les també reunirà un equip d'epidemiòlegs de diferents Estats membres que informarà regularment les autoritats europees sobre la propagació de la malaltia.

L'Executiu comunitari també ha assumit la tasca de "fer balanç" dels equips mèdics i sistemes de respiració disponibles o en producció a tot el bloc, amb l'objectiu de "tenir una visió europea". "És crucial per a tot el sector sanitari a Europa", ha indicat Von der Leyen.

Finalment, Brussel·les s'ha compromès a reforçar els esforços destinats a la recerca d'una vacuna i de sistemes de diagnòstic i tractament del coronavirus que complementin els 140 milions d'euros públics i privats que ja havien estat anunciats.

Els caps d'Estat i de Govern avaluaran de nou l'eficàcia de les mesures europees a la cimera prevista per als dies 26 i 27 d'aquest mes a Brussel·les i que Michel té la intenció de mantenir.

Noticias relacionadas

contador