ep firma de hipotecas sobre viviendas
EUROPA PRESS

La pandèmia s'està acarnissant amb les hipoteques. Les constituïdes el mes de juliol han estès les seves caigudes, que es remunten als cinc últims mesos, amb un enfonsament interanual del 23%, segons les dades recollides i publicades per l'INE aquest dilluns.

L'import mitjà de les mateixes ha pujat un 8,9% respecte a l'any anterior, fins als 132.346 euros. Al seu torn, el capital prestat ha caigut un 16,1% interanual.

Amb la reculada interanual experimentada al juliol, que empitjora en més de deu punts la caiguda de juny, la signatura d'hipoteques sobre habitatges encadena cinc mesos consecutius de taxes interanuals negatives després de la reculada del 14,6% experimentat al març, quan es va declarar l'estat d'alarma per la crisi sanitària, de l'enfonsament del 18,4% a l'abril, de la caiguda del 27,6% registrada al maig i de la reculada del 12,7% de juny.

En termes mensuals (juliol sobre juny), el nombre d'hipoteques sobre habitatges va baixar un 2,7%, mentre que el capital prestat va retrocedir un 2,2%. En tots dos casos es tracta del seu major descens mensual en un mes de juliol des de 2018.

Els principals portals immobiliaris veuen dificultats en el sector, malgrat que han passat dos mesos ja del confinament, segons han assenyalat en diversos comunicats després de publicar-se aquest dilluns l'estadística d'hipoteques de l'Institut Nacional d'Estadística corresponent al mes de juliol.

El responsable d'idealista hipoteques, Juan Villén, ha assenyalat que les dades de juliol "mostren la continuïtat de mesos anteriors de l'ajust produït per la pandèmia", la qual cosa li fa preveure que, encara que es comenci a veure una certa recuperació en les transaccions, "la dada final anual serà gairebé amb seguretat d'una caiguda rellevant respecte a 2019".

D'altra banda, ha posat en relleu que els tipus fixos, empesos per un nou mínim històric en preu i l'interès comercial dels bancs, "continuen dominant sobre els variables".

Del seu costat, el director d'estudis de pisos.com, Ferran Font, ha assenyalat també que l'activitat immobiliària continua mostrant les dificultats que travessa el sector.

"A diferència del que succeïa en els dos mesos anteriors, en els quals la caiguda interanual era clara però mensualment la tendència era alcista, el mes de juliol no sols s'accelera la caiguda respecte al 2019 i torna a superar el 20%, sinó que si la comparació es fa respecte al mes precedent també se situa en terreny negatiu", ha dit l'expert.

Per a Font, "l'afectació en l'activitat de la Llei Hipotecària del 2019 ja prevista s'ha vist especialment agreujada per la crisi provocada pel coronavirus, que continua arrossegant el sector a una inestabilitat que no és propícia per a la compra de noves llars ni la contractació de noves hipoteques".

Noticias relacionadas

contador