le president de la fed jerome powell temoigne lors d une audition au capitole a washington

Sorpresa generalitzada al mercat. La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) i el seu president, Jerome Powell, van sorprendre aquest dimecres els inversors amb un canvi important en el biaix de la política monetària. Aquestes en són les valoracions més destacades dels experts.

"S'havia anticipat àmpliament que el principal desafiament que enfrontaria ahir el president de la Fed, Jay Powell, seria rebutjar la idea que el banc central estava disposat a retallar dràsticament les taxes durant els propers 12 mesos. Amb la forta caiguda dels rendiments des del novembre, s'esperava que la flexibilització de les condicions financeres pogués posar en risc la lluita dels bancs centrals contra la inflació”, explica Michael Hewson, analista en cap de CMC Markets.

"Per tant", afegeix aquest expert, "va ser força sorprenent que la declaració i els diagrames de punts d'ahir adoptessin aquesta narrativa, lliurant un regal de Nadal anticipat als mercats", en retallar la previsió sobre el tipus terminal dels tipus al 4,6% i reduir-ne el pronòstic per a la inflació subjacent al 2,4%.

"El dòlar nord-americà es va enfonsar, juntament amb els rendiments a dos anys, que van caure 30 punts bàsics fins a un mínim de sis mesos, l'or va tornar a pujar per sobre dels 2.000 dòlars l'unça i els mercats nord-americans van pujar als nivells més alts aquest any, amb el Dow Jones registrant un nou rècord, en desaparèixer les expectatives del mercat d'una pausa agressiva per part de la Fed”, indica Hewson.

"A la conferència de premsa, Powell va intentar fer la impressió que la Reserva Federal conservava l'opció de tornar a pujar els tipus. No obstant, aquest missatge es va veure força soscavat pel fet que Powell va confirmar que s'havia discutit un calendari sobre retallades de taxes", conclou aquest expert.

SENYALS 'DOVISH' DE LA FED

Des de Danske Bank afirmen que "els senyals 'dovish' moderats de la Fed, que ara preveu tres retallades de taxes el proper any, van desencadenar ahir a la nit un repunt als mercats de bons i van provocar un sentiment de gana pel risc als mercats, per la perspectiva de condicions monetàries globals més relaxades”.

Segons la seva anàlisi, les projeccions sobre els tipus "suggereixen que ara hi ha un consens més clar sobre les properes retallades de taxes".

A més, comenten que “Powell va fer poc per contrarestar la recent flexibilització de les condicions financeres durant la roda de premsa”. I consideren el to del banquer central com "un fort senyal que la Fed està preparant el mercat per a retallades de tipus quan les dades ho justifiquin. Mantenim la nostra previsió d'una primera retallada de tipus al març, que ara també és l'escenari base clar per als mercats".

AVANÇAMENT D'UN GIR A LA POLÍTICA

Per Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank, la Fed "va donar suport a la idea d'un gir de la política gràcies a una encoratjadora caiguda de la inflació i va semblar molt més moderada del que tots esperaven al seu anunci d'ahir, cosa que va exposar clarament que el gir de la política encara ha d'arribar".

Segons la seva opinió, això va ser "el més rellevant" de la reunió, una cosa "totalment inesperada" i "un canvi important" davant de l'anterior discurs de 'taxes més altes per més temps' que havia mantingut Powell fins ara.

"Ara sembla que les taxes no es mantindran altes per tant de temps i s'espera que la primera retallada de tipus de la Fed es produeixi el març, amb una probabilitat de més del 85%", afegeix aquesta experta.

TD SECURITIES SÍ QUE ANTICIPA RECESSIÓ

Des de la companyia nord-americana TD Securities no es mostren sorpresos pel canvi de biaix de la Fed i comenten que "com esperàvem, l'orientació va ser en gran mesura dovish: la inflació ha sorprès a la baixa en les seves projeccions i aquest progrés permet a la Reserva Federal considerar aixecar el peu dels frens de la política monetària abans del previst”.

"Si bé opinem que una flexibilització el març probablement seria massa aviat, no és difícil considerar la possibilitat que el cicle de flexibilització pugui començar el maig, si la inflació subjacent evoluciona positivament als propers informes", afirmen.

"Seguim esperant que la Fed comenci a flexibilitzar les seves polítiques el juny, però en el context d'una economia que llavors estarà perdent impuls. A diferència de la Reserva Federal, el nostre escenari base inclou una recessió que començarà el segon trimestre del 2024, cosa que permetria una flexibilització molt més gran: esperem un total de 200 punts bàsics de retallades el 2024 i 50 punts bàsics més al primer trimestre del 2025", conclouen.

"EL PROPER MOVIMENT SERÀ UNA RETALLADA"

Finalment, els analistes d'Oxford Economics assenyalen que “la comunicació de la Fed sobre el curs probable de la política monetària s'ha tornat decididament menys agressiva a mesura que considera que els riscos per assolir el doble mandat són cada vegada més equilibrats. La Reserva Federal no està descartant completament augments de taxes addicionals, però el seu últim conjunt de projeccions econòmiques i la conferència de premsa posterior a la reunió del president de la Fed, Powell, suggereixen que la propera mesura política serà una retallada de taxes”.

"La nostra pròpia previsió és de només dues retallades de tipus el proper any, i el primer se'n produirà al tercer trimestre. Tot i això, les projeccions de la Fed i els comentaris de Powell estan enviant un missatge que és probable que les retallades de tipus es produeixin abans del que suposem actualment. Continuem pensant que els mercats financers són massa optimistes sobre les retallades de tipus que es produiran a principis del 2024", conclouen aquests experts.

contador