ep edificio sede de la comision nacional del mercado de valores cnmv en madrid logo cnmv
EUROPA PRESS - Archivo

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) dirà adéu el proper 8 de febrer als fets rellevants tal com els coneixem. Aquests comunicats, que les empreses feien servir per informar l'inversor de tot el relacionat amb el negoci o la companyia, sense discriminar, canviaran a partir d'aquest moment. Les cotitzades han de distingir les seves comunicacions entre informació privilegiada, és a dir, aquella que pot afectar el preu de l'acció, i una altra informació rellevant, en la qual s'emmarquen la resta.

El nou sistema, que fa un any que està preparant-se, servirà per posar en pràctica el reglament europeu d'abús de mercat (MAR, per les sigles en anglès), que es va incloure a la Llei de Mercat de valors el 2018 i que ja incloïa aquesta diferència entre informació privilegiada i altra informació rellevant.

Aquesta normativa defineix la informació privilegiada (IP) com aquella informació de caràcter concret, no pública, referida a un emissor o instrument financer que, en fer-se pública, podria influir de manera apreciable en el preu. Ara les cotitzades hauran de discriminar-la, i publicar-la obligatòriament tan aviat com sigui possible, sense barrejar informació amb màrqueting, de forma completa, clara, no discriminatòria i gratuïta. A més, qualsevol que la conegui per endavant tindrà prohibit operar amb ella.

La informació privilegiada s'ha de comunicar a la major brevetat, però la CNMV explica que n'hi haurà excepcions. Fonts del regulador concreten que se'n permetrà retardar la publicació sempre que es compleixin tres condicions: que s'asseguri la confidencialitat de la informació, que el retard es degui a raons legítimes (per exemple, a la necessitat de tancar alguns tràmits), i que la demora no indueixi a confusió. S'han de donar les tres condicions de forma simultània, de manera que si la informació es filtra, l'empresa no podrà retardar la seva comunicació al mercat.

Per la seva banda, l'altra informació rellevant (OIR) és tot el que no afecta el preu i pot ser o bé regulada (la qual s'ha de publicar per disposició legal, de forma obligatòria, com els informes anuals de govern corporatiu o els informes d'auditoria), o no regulada (la que l'emissor considera d'interès per als inversors).

QUÈ SERÀ INFORMACIÓ PRIVILEGIADA I QUÈ NO?

Els resultats empresarials, per exemple, seran considerats com una altra informació rellevant tret que incloguin variacions importants en les previsions, o beneficis o pèrdues inesperades pel mercat que puguin afectar el preu de l'acció, en aquest cas hauran de ser qualificats com informació privilegiada . Per la seva banda, els documents addicionals o presentacions en què la cotitzada expliqui i compari les xifres d'uns resultats es classificaran com una altra informació rellevant.

A més, en cas que els comptes anuals ja hagin estat avançades anteriorment (tipificades com informació privilegiada quan es van comunicar), s'enviaran directament com una altra informació rellevant. També entraran en aquesta categoria els canvis ordinaris als Consells.

No obstant això, si l'empresa procedeix a comunicar a l'inversor operacions com una fusió amb una altra companyia, o la signatura d'algun important contracte que impacti el negoci a futur, és d'esperar que en aquest cas la informació impacti en la cotització, de manera que haurà de ser qualificada com a informació privilegiada.

SANCIONS SI LES COTITZADES NO COMPLEIXEN

Però, què passarà si la cotitzada no compleix amb el nou sistema? Des de la CNMV remarquen que, en cas que un emissor remeti una informació amb una qualificació que el mateix regulador consideri inadequada, podrà exigir-li que modifiqui aquesta qualificació.

Encara que l'organisme supervisor recorda que si es publica determinada informació sense complir amb els criteris, les empreses s'arrisquen a una sanció. I és que aquest supòsit està tipificat com a incompliment que, depenent del cas, pot ser considerat com una infracció molt greu o una infracció greu. "Està tipificat com sancionable", assenyalen fonts del regulador, que apunten, però, que si s'arriba a aquest cas la CNMV haurà de demostrar que hi ha hagut dol, és a dir, una intenció d'encobrir aquestes dades, o negligència per part de l'empresa per no publicar la informació com devia.

La CNMV ja ha explicat als emissors afectats, mitjançant conferències i tallers pràctics, els canvis que es produiran i com han de fer les seves comunicacions a partir d'ara. Uns canvis que també es veuran a la pròpia web del supervisor borsari, en què es donarà preeminència a la informació privilegiada. Tot i que els canals de comunicació i publicació dels fets rellevants d'institucions d'inversió col·lectiva (IIC) i altres entitats autoritzades romandran sense canvis.

contador