ep el presidente de la comision nacional del mercado de valores cnmv rodrigo buenaventura en su
Rodrigo BuenaventuraCONGRESO DE LOS DIPUTADOS

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) no creu que el mercat de les criptomonedes, que actualment està immers en una tendència baixista que ha portat el bitcoin a corregir més d'un 70% des del màxim històric, presenti riscos sistèmics. En aquest sentit, el president de la CNMV, Rodrigo Buenaventura, ha discrepat d'altres organismes, com el mateix Banc d'Espanya (BdE), que han alertat de les ramificacions d'aquest segment als mercats financers globals.

Ha descartat la consideració d'altres observadors que creuen probable una crisi sistèmica ocasionada per aquests actius, semblant a la gran crisi financera de les subprime. "Les criptomonedes actuals no contenen promeses de pagament ni ofereixen drets patrimonials. La desaparició d'una o diverses monedes serà sens dubte dolorosa per als que les van comprar, però dubto molt que produís res semblant a una crisi financera internacional", ha afirmat sobre això.

I la clau és que, segons ha dit, a diferència d'altres bombolles, aquests “actius” no semblen formar part substancial de les carteres institucionals ni de l'actiu dels fons d'inversió, les entitats financeres o d'assegurances. És a dir, “el seu perfil generador de risc sistèmic és inferior al de molts altres actius financers actuals, atès un mateix valor agregat global”.

Qualifica el fenomen de les criptos com una "moda inversora" que "no té molt a veure amb el paper futur de les criptomonedes com a diners privats, sinó principalment amb una expectativa d'obtenir guanys ràpids. I lamentablement molts d'aquests "actius" de moda no són actius; no contenen drets ni estan recolzades per altres actius ni ofereixen contractualment rendiments futurs”. "Ho hem vist moltes vegades en la història de les espirals i les bombolles financeres, i sabem més o menys com s'acaba: la minoria que va entrar en fases primerenques i surt a temps guanya molts diners i la majoria que entra tard, perd gairebé tot" .

En tot cas, el president de la CNMV demana relativitzar la dimensió del fenomen, ja que estem parlant d'una valoració conjunta propera a 1 bilió de dòlars a escala mundial després de les caigudes del maig i el juny. "Això sembla molts diners, però en realitat no són tants. No arriba a un 1% de la capitalització total que tenien les borses mundials al tancament del 2021. A escala espanyola, l'organisme reflecteix que les estimacions apunten que a prop d'un 7% d'espanyols han comprat alguna vegada una criptomoneda, però que el saldo invertit no supera el 5% dels patrimonis financers en la majoria dels que han invertit fins ara”. Per tant, "un col·lapse absolut d'aquest mercat, per als inversors seria molt semblant a una mala jornada a la borsa mundial".

Això sí, Buenaventura fa una crida als supervisors als quals insta a "estar molt atents". "El fet que avui el fenomen no sigui sistèmicament preocupant, no vol dir que no ho pugui ser en uns quants mesos o anys", afirma. "Aquest món avança molt ràpid i les interconnexions es poden desenvolupar amb molta celeritat. I els supervisors necessitem més informació i millors dades per seguir-lo". A més, indica que "la seva dimensió sistèmica reduïda no significa que no sigui preocupant des de la perspectiva de la protecció de l'inversor minorista".

LA PROMETEDORA TECNOLOGIA DE CADENA DE BLOCS

El president de la CNMV, en canvi, només té paraules d'elogi per a la tecnologia que subjau al mercat de les criptomonedes. Cal recordar que els criptovalors, en essència, no són més que la recompensa de la cadena de blocs o blockchain als que contribueixen a mantenir aquesta xarxa distribuïda. Creu Buenaventura que "és una de les innovacions més estimulants als mercats financers en les últimes dècades". "Permet repensar i optimitzar molts dels processos que fins ara es realitzen amb costoses infraestructures centralitzades". Per exemple, cita, "comprimir en un sol acte legal i operatiu la contractació, compensació i liquidació d'instruments financers".

Prossegueix descrivint que “també permetrà descentralitzar les finances, connectant directament en major mesura, sense intermediaris, a inversors i empresaris. Aquestes tecnologies permeten pensar també a ampliar les fronteres dels mercats de valors a altres àmbits geogràfics i suggereixen noves formes més eficients de realitzar pagaments internacionals, la qual cosa pot ampliar la base inversora dels mercats de valors, dotant-la de més liquiditat i profunditat".

I, més enllà dels mercats financers, incideix, aquesta tecnologia tindrà impacte "en qüestions molt més àmplies, com la inclusió financera de col·lectius vulnerables i el millor accés a capitals aliens de les nostres empreses i crearà productes i mercats que ara encara no imaginem" .

"La digitalització aplicada a les finances és una bufa d'aire fresc en un sector en què no s'inventava res radicalment nou des del desenvolupament dels mercats de derivats als anys 80 del segle passat", elabora. "Per a un supervisor de valors, com la CNMV, la descentralització i la desintermediació dels fluxos financers no només no són una amenaça, sinó que són una oportunitat per millorar la funció social del sistema financer i mereixen ser explorades, com estem fent a través del Sandbox espanyol, que és un dels referents a Europa”.

BALANÇ DE LA CIRCULAR SOBRE PUBLICITAT DE LA CNMV

Finalment, el regulador ha revisat 411 campanyes publicitàries sobre criptoactius des de l'entrada en vigor al febrer de la circular per la qual es regulen les campanyes massives de publicitat d'aquests actius com a producte d'inversió.

Buenaventura ha valorat positivament la posada en marxa d'aquesta circular per regular la publicitat dels criptoactius com a objecte d'inversió, que va entrar en vigor el febrer d'aquest any.

"Hem analitzat en profunditat 58 casos, dels quals 40 s'han iniciat a petició de les mateixes entitats davant del llançament de campanyes publicitàries massives. Això ha suposat la revisió de més de 411 peces publicitàries, així com la recepció de 26 consultes amb dubtes sobre la correcta aplicació de la circular", ha anunciat Buenaventura.

Així mateix, ha comentat que les entitats que anuncien criptoactius estan mostrant "voluntat" de compliment amb la norma, si bé, en ser aquesta nova suposa "certa fricció i fins i tot sorpresa per a alguns". Les dades de què disposa el supervisor apunten que els missatges d'advertiment i les descripcions de riscos són "entenibles, visibles i compleixen la seva funció".

contador