elecciones italia mercados

La borsa italiana (FtseMIB) està pràcticament plana a aquestes hores, en línia amb la resta de places del Vell Continent, amb descensos lleus del 0,3%. Pel que fa a la prima de risc, aquest cau un 1%, fins als 130 punts bàsics. Tranquil·litat, per tant, malgrat aquest imminent acord entre el Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord que donarà lloc a un Govern anti-sistema a Itàlia, el primer a Europa occidental.

Després d'un cap de setmana d'intenses negociacions, aquesta mateixa tarda es podria anunciar aquest nou govern a Itàlia després d'unes eleccions, les del passat 4 de març, que van donar com a resultat un panorama polític molt fragmentat, però amb dos clars 'guanyadors', els dos partits que ara podrien arribar a un acord.

El president de la República sembla disposat a jugar un paper crucial en l'elecció de la composició del govern i en la definició del seu programa econòmic

Els experts de Barclays, en un informe publicat aquest dilluns, prefereixen no treure conclusions precipitades sobre el que aquests partits acabaran plantejant quant a la seva proposta de Govern tenint en compte que s'estan fent canvis sobre la marxa. "La situació és molt fluïda i podria canviar significativament durant els propers dies, ja que ni la composició del futur Govern ni el programa econòmic s'han presentat encara al president de la República, Sergio Matterela", assenyalen aquests analistes.

Afegeixen aquests experts que, en implementar el programa econòmic promès, probablement donarà com a resultat un "desajust fiscal substancial". Els 30.000 milions que esperen captar mitjançant una amnistia fiscal no semblen suficients per contrarestar el cost estimat del programa econòmic d'una mica més de 70.000 milions d'euros anuals, adverteixen.

Des de Barclays també es refereixen a les mesures a l'àmbit laboral aprovades pel Govern de Matteo Renzi i al fet que el programa econòmic del Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord sembla que no les va a esmentar tot i que les dues formacions han estat molt crítiques amb elles durant tota la campanya. "Això podria ser positiu si això vol dir que les reformes no s'estan discutint, encara que seguim sent cautelosos", precisen aquests analistes. "Creiem que fins i tot una anul·lació parcial de les reformes laborals aprovades pel Govern de Renzi no s'hauria de descartar durant aquesta etapa", afegeixen des de Barclays.

El president de la República sembla disposat a jugar un paper crucial en l'elecció de la composició del govern i en la definició del seu programa econòmic. Durant un discurs pronunciat durant el cap de setmana en memòria de l'expresident, Luigi Einaudi, el president Mattarella va donar la impressió que prestarà especial atenció a la sostenibilitat econòmica i política de qualsevol projecte de llei que un govern presenti per a la seva aprovació final.

Noticias relacionadas

contador