italiabolsacb

L'índex Ftse Mib retrocedeix vora d'un 4%, mentre que el bo a 10 anys puja un 8%. El coronavirus ha arribat a Itàlia, i els mercats ja han començat a notar-ne els efectes. L'índex Ftse Mib registra aquest dilluns pèrdues que ronden el 4%, i ja està arrossegant la resta d'índexs europeus. Una setmana més, el brot del virus que va començar a la Xina torna a condicionar als inversors.

El Ftse Mib italià cotitza a la primera sessió borsària de la setmana a la zona dels 23.766 punts a causa dels descensos provocats per la propagació dels casos de coronavirus a la regió nord de Llombardia durant el cap de setmana, que inclou la capital financera, Milà.

Les autoritats italianes han ordenat tancar prop d'una dotzena de ciutats i posar en quarantena al voltant de 50.000 persones davant l'evidència que el coronavirus no deixa d'estendre's. El nombre de casos confirmats va passar de tres el divendres a més de 150 el dilluns, causant la mort a quatre persones.

A més, Intesa Sanpaolo ha informat que tancaria sucursals al nord d'Itàlia. Es situa com una de les companyies que més cedeix a la borsa, prop d'un 5%, però d'altres la superen, com ara Salvatore Ferragamo, amb un -7,27%, Finecobank, amb un -6,93%, i Saipem, amb -6,79%. Pel que fa al sector bancari, la cotització de Mediobanca baixa un 4,06% i la d'Unicredit queia un 3,87%, mentre que les accions de Generali perden un 3,66%.

LA PRIMA DE RISC PUJA AMB FORÇA

Per part seva, els bons italians estan disparats, malgrat que la rendibilitat del deute sobirà europeu cau amb força aquest dilluns. El de referència, de 10 anys, registra una pujada del rendiment al voltant d'un 8%, fins al 0,976%. Destaca també la significativa pujada de la prima de risc, que va arribar als 144 punts bàsics, la qual cosa suposa deu punts més que al moment del tancament de divendres.

Clarament, al mercat el preocupa que l'impacte econòmic del virus a Itàlia tindrà també un impacte negatiu sobre la sostenibilitat del deute del país", afirmen des de Rabobank. El temor al fet que el coronavirus es converteixi en una pandèmia mundial i els dubtes que genera el seu possible impacte en l'economia provoquen aquest dilluns la fugida dels inversors a valors refugi, com el mercat de deute. La rendibilitat del deute sobirà europeu cau amb força aquest dilluns i es consolida com un valor refugi, per la por dels inversors a la ràpida expansió del coronavirus fora de la Xina i la seva irrupció a Europa, sobretot a Itàlia, on, no obstant això, els seus bons es disparen

La tercera economia més gran de la zona euro està vivint unes jornades frenètiques. Les regions a les quals se situa el focus representen al voltant del 30% de la producció econòmica d'Itàlia, mentre que la majoria de les ciutats en quarantena es troben al sud del centre financer de Milà.

El virus serà un altre cop per a una economia ja feble, que s'espera que creixi només un 0,5% en 2020, segons les previsions del Banc d'Itàlia realitzades al desembre. A principis de febrer, i abans que el virus colpegés al país, el banc va advertir que el coronavirus podria tenir un impacte significatiu sobre l'economia italiana.

Noticias relacionadas

contador