ep sanitario protegido con una mascarilla y pantalla protectora en el hospital temporal de la
Ricardo Rubio - Europa Press

Els experts de JPMorgan són "cautament optimistes" sobre l'evolució de la pandèmia de coronavirus a Espanya, segons l'anàlisi de l'evolució de casos actius que consideren els seus experts.

D'acord amb les últimes dades publicades, afirmen que "Espanya ha experimentat un altre augment dels nous casos diaris, però una forta pujada dels pacients recuperats ha inclinat el creixement dels casos actius fins al 7%".

"Encara esperem que la taxa de recuperació s'enforteixi durant els pròxims set dies i, per tant, som cautelosament optimistes per al desenvolupament a Espanya i esperem que el confinament continuï reduint les noves infeccions".

A l'actualitat, Espanya compta amb 51.418 pacients hospitalitzats i uns 19.000 sota vigilància als seus domicilis amb símptomes més lleus, la qual cosa suma una xifra de 70.436 casos actius, molt a prop del màxim aproximat de "71.000 casos actius" que anticipa JPMorgan per a aquest cap de setmana.

Posteriomente, l'estimació que contemplen aquests analistes és que els casos actius vagin baixant de manera progressiva fins a uns 40.000 a mitjan abril, fins a uns 15.000 a principis de maig i fins a uns 5.000 a mitjan maig. Si aquestes previsions es compleixen, la pandèmia estaria completament controlada a principis de juny.

Pel que fa a d'altres països europeus, JPMorgan continua esperant que "Itàlia i Alemanya arribin al pic aquesta setmana", però es mostra més pessimista amb França, on continuen "augmentant els nous casos significativament i el creixement dels casos actius ha pujat de nou un 17%".

En la seva opinió, "encara que en part pot estar relacionat amb l'augment dels tests, l'efectivitat del bloqueig a França començarà a qüestionar-se a finals de setmana si aquestes tendències continuen".

ENCARA NO ES REFIEN DEL REBOT DE LES BORSES

JPMorgan no es refia del rebot de les borses mundials des dels mínims anuals marcats fa poques sessions. "Donada la velocitat de la caiguda, s'ha produït un ral·li d'alleujament, però és probable que acabi esvaint-se", argumenten aquests experts, que consideren el rebot actual un rebot "tàctic".

Segons els seus càlculs, la renda variable mundial ha baixat de mitjana un 34% des dels seus màxims anuals per l'impacte negatiu del coronavirus. Posteriorment, les mesures d'estímul adoptades pels bancs centrals (QE il·limitat de la Reserva Federal, juntament amb la compra de crèdit; i programa QE del BCE); i les mesures fiscals dels governs, han provocat una gran pujada dels mercats de renda variable, i han suavitzat les condicions financeres a nivell global.

A més, les mesures de quarantena europees més estrictes haurien de derivar en un pic de les taxes de contagi a Europa relativament aviat. "Tot això és útil per al mercat, però significa que ja hem vist els mínims de l'any?", es pregunten aquests analistes.

"Això dependrà en gran manera", contesten, "de si veiem una reacceleració dels contagis a la Xina, ara que el país ha començat a normalitzar-se. Els bloquejos més recents a l'Índia, Austràlia, Singapur i una recaiguda a Hong Kong no són un bon auguri per a l'argument de l'estacionalitat del virus".

A més, afegeixen, perquè la recuperació es mantingui, l'espiral negativa entre l'afebliment del mercat laboral, la demanda final deprimida i la caiguda dels ingressos caldria que no arrelés. Encara que "és poc probable que vegem gaire claredat sobre aquest tema abans de l'estiu", reconeixen.

Finalment, expliquen que les últimes dues recessions, els guanys empresarials es van reduir en un 40% i un 20%, respectivament, comparat amb el 3% actual. Per això, consideren que les borses encara no han descomptat totes les males notícies econòmiques que encara han d'arribar.

Noticias relacionadas

contador