ep javier hernani consejero delegado de bme en el curso de economia de apie y bbva en la uimp
APIE - Archivo

El conseller delegat de Borses i Mercats Espanyols (BME), Javier Hernani, que va assumir noves funcions executives el mes d'abril passat quan el president, Antonio Zoido, les hi va cedir, tindria dret a percebre una indemnització d'uns 2 milions d'euros si fos acomiadat després de l'Oferta Pública d'Adquisició (opa) d'accions llançada per Six sobre l'operador espanyol.

BME

  • 32,98€
  • 3,03%

Hernani és l'únic membre de l'òrgan d'administració de BME que compta amb una clàusula de garantia o blindatge en cas que sigui acomiadat de manera improcedent, o si la relació contractual arriba a la seva fi amb motiu d'una OPA o un altre tipus d'operació.

Precisament, el mes de novembre passat el grup suís Six va llançar una OPA per BME per un import total de 2.842,92 milions d'euros, a raó de 34 euros per acció, ajustat a 33,4 euros pel dividend pagat al desembre. L'operació es va anunciar després que BME i Euronext confirmessin converses preliminars en relació a una potencial operació d'adquisició.

El consell de BME va valorar favorablement els compromisos adquirits per Six, entre els quals s'hi troba garantir que es preservaran la integritat i estabilitat dels mercats, sistemes i infraestructures espanyols, així com el manteniment de les marques actuals i les línies de negoci, seus, oficines i estratègies a Espanya durant un període transitori de com a mínim quatre anys.

No obstant això, el contracte del conseller amb funcions executives --Hernani-- signat per al període 2019-2021, inclou determinats drets que només aquest reté per a una situació d'aquest tipus. Així, en cas d'extinció del seu contracte o de la revocació dels seus poders o facultats, podrà percebre l'abonament d'una quantitat equivalent a dos anys de la seva remuneració total (fixa més variable anual) al moment de l'acomiadament, que al 2019 va ascendir a gairebé 1 milió d'euros.

Enlloc d'aquesta fórmula, podrà rebre la indemnització legal prevista a l'Estatut dels Treballadors a cada moment per l'acomiadament declarat improcedent. BME explica al seu informe sobre govern corporatiu, consultat per Europa Press, que es triarà l'una o l'altra depenent de quin resulti resulti en un import major.

En cas que el cessament es produeixi per un trencament dels seus deures com a conseller i després de ser declarat així per un tribunal, no procedirà la represa de la relació laboral, ni l'abonament de la quantitat anteriorment assenyalada.

ELUDEIX PRONUNCIAR-SE SOBRE L'OPA

El representant de BME ha demanat de no tractar específicament el tema de l'opa ni que es realitzi cap pregunta, durant la presentació dels resultats corresponents a l'exercici 2019.

"Mentre no s'hagi autoritzat l'operació i els accionistes hagin pogut decidir si acudeixen a l'oferta, resulta prudent i convenient que en aquesta presentació no es tracti específicament (ni es faci cap pregunta) sobre l'oferta de Six", ha subratllat Hernani just abans de començar a explicar els comptes de l'any passat.

En la seva opinió, aquesta és la millor fórmula per a garantir el compliment de l'obligació de neutralitat i el deure de passivitat que li és exigible a BME i als seus òrgans d'administració i direcció en conformitat amb la normativa d'Opes des de l'anunci públic de qualsevol oferta i fins a la publicació del seu resultat.

Tampoc ha fet al·lusió ni ha permès preguntes sobre una altra possible operació corporativa que pugui ser competidora o incompatible amb l'oferta de Six, com podria ser la d'Euronext, que continua mantenint el seu interès per BME després d'haver reconegut converses preliminars des de fa ja més de tres mesos.

Noticias relacionadas

contador