• El ministre tanca les compareixences de membres d'Executius davant la comissió que investiga la crisi
  • Luis de Guindos es postula com a vicepresident del Banc Central Europeu
ep luisguindosla octava edicionspain investors day
EUROPA PRESS

La comissió encarregada d'investigar la crisi financera i el rescat bancari al Congrés dels diputats tanca aquest dimarts la ronda de compareixences amb Luis de Guindos després de rebre la setmana passada els anteriors ministres d'economia (Elena Salgado, Pedro Solbes i Rodrigo Rato).

Precisament, el ministre haurà de fer front a les acusacions dirigides de qui va ser el seu cap quan va ocupar la Secretaria d'Estat d'Economia. Rato va acusar l'actual ministre d'organitzar el rescat de Bankia a esquenes del Banc d'Espanya i al costat dels principals competidors de l'entitat -Banc Santander, BBVA i Caixabank-, que després es van beneficiar del seu enfonsament.

Abans de la compareixença de Luis de Guindos, prevista a partir de les 16.30 hores d'aquest dimarts, la comissió d'investigació rebrà dos nous compareixents

L'expresident de Bankia i exdirector gerent de l'FMI, que va assegurar haver estat advertit que "el Govern volia ficar-lo a la presó", va acusar De Guindos de filtrar personalment la investigació desenvolupada pel Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (Sepblac), dependent del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

'MAFO' EL VA ACUSAR D'AGREUJAR LA CRISI

Una altra de les crítiques dirigides a Guindos davant la comissió va ser la de qui va ser governador d'Espanya durant gran part de la crisi econòmica Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que va acusar el ministre, sense esmentar-lo, de "fer mal" a l'economia en arribar al seu càrrec. Contraposant les declaracions del Govern socialista sobre que l'economia anava a la bona direcció, l'exgovernador va arribar a asseverar que "fa més mal quan algú diu que 'estan molt malament les coses, i que la banca està molt malament, i jo ho vaig a arreglar'".

En aquest sentit, ha recordat que si bé la prima de risc es trobava el 2011, abans de l'arribada de Rajoy a la Moncloa, en millor situació que la de països amb problemes, "durant els primers mesos de 2012 es va produir un enfonsament de la confiança de l'economia, arribant a nivells inimaginables a finals de 2011", cosa que va acabar provocant que el Govern hagués de sol·licitar a la Comissió Europea un rescat per al seu sector financer.

SINDICAT CIG I AFECTATS PER LES PREFERENTS

Abans de la compareixença de Luis de Guindos, prevista a partir de les 16.30 hores d'aquest dimarts, la comissió d'investigació rebrà a dos nous compareixents que oferiran els aspectes més qüestionables de les caixes d'estalvi abans i durant la crisi econòmica.

Així, a partir de les 9.30 hores compareix Xesús Domínguez, membre de la Coordinadora de Plataformes d'Afectats per les participacions preferents i obligacions subordinades, que fa quatre anys va comparèixer al Parlament Europeu per denunciar l’"estafa" i "abús" comès per entitats de crèdit al voltant de la venda d'aquests productes financers.

Després d'ell compareixerà el secretari federal de Banca de la Confederació Intersindical Galega (CIG), Clodomiro Montero, l'organització del qual va presentar una denúncia al passat mes d'abril davant l'Audiència Nacional contra l'exdirector de l'extinta Caixa Galícia José Luis Méndez i de l'expresident del consell d'administració Mauro Varela per suposada administració deslleial, estafa i falsedat documental.

Noticias relacionadas

contador