ep archivo   el vicepresidente del banco central europeo luis de guindos en una imagen de archivo 20220706100603
Carlos Luján - Europa Press - Archivo

"No és descartable una recessió tècnica a la zona euro durant el 2023, encara que no serà excessivament intensa". Són les paraules del vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos.

"No és descartable que la zona euro entri en recessió tècnica, que suposa dos trimestres consecutius amb taxes de creixement negatiu, però no suposarà una recessió excessivament intensa, fins i tot amb les projeccions en un escenari advers", ha explicat Guindos en una intervenció organitzada pel Consell General d'Economistes.

"Com a factor positiu, el mercat laboral ha recuperat nivells preCovid i aquesta és la bona notícia, perquè és un suport important per a l'activitat econòmica", ha afegit l'exministre d'Economia espanyol.

Tot i això, també ha reconegut que "pel costat de la inflació, enfrontem un escenari molt complicat, ja que esperem que, a mitjans d'any, l'IPC es trobi per sobre del 6%, estimació condicionada a possibles sorpreses negatives".

Així, la zona euro encara un període d'alta inflació amb baix creixement, ja que "s'està donant una desacceleració relativament intensa de l'activitat econòmica per la inflació i el xoc energètic derivat de la guerra a Ucraïna, que ha provocat un empobriment general de tots els actors econòmics i un nivell d'incertesa molt elevat”.

En aquest escenari, Guindos ha assenyalat que "hi haurà més pujades de tipus" per controlar la inflació cap a l'objectiu del 2%, encara que "el nombre i la quantia dependran de les dades" que es vagin publicant. Així, ha recordat que “al desembre tindrem noves previsions econòmiques” que marcaran la política monetària del BCE de cara al 2023.

El BCE va apujar els tipus d'interès un 0,5% a la reunió de juliol i un 0,75% al ​​setembre, per elevar el preu dels diners a la zona euro fins a l'1,25%. La previsió del consens és que els interessos tornin a pujar un 0,75% a la reunió del 27 d'octubre, fins al 2%, i que es moderi el ritme de pujades al desembre fins al 0,25% o el 0,50%.

Sobre la depreciació de l'euro davant el dòlar, que aguditza les pressions inflacionistes a la zona euro, ha comentat que s'està produint "pel diferencial de tipus amb els EUA", a causa de la política monetària més agressiva de la Reserva Federal (Fed) per controlar la inflació nord-americana.

Pel que fa al risc de fragmentació als mercats de deute de la zona euro, ha assenyalat que "el risc n'és elevat" i que el BCE ho té molt en compte a l'hora de dissenyar les seves polítiques, com l'Instrument per a la Protecció de la Transmissió (Transmission Protection Instrument, TPI).

"Esperem que no hàgim d'utilitzar el TPI, i que amb la seva mera existència, contribueixi i limiti aquesta actuació sense necessitat de dur-la a terme", ha assegurat Guindos.

Finalment, sobre les polítiques fiscals dels governs europeus, ha assenyalat que "haurien de centrar-se en ajudes a les rendes més desafavorides" a l'actual escenari.

contador