• Donald Trump anunciarà dijous qui serà el pròxim president de la Fed
  • Facebook presentarà els seus resultats aquest dimecres i Apple ho farà dijous
jerome powell federal

Compres moderades a Wall Street, que va tancar aquest dilluns amb pèrdues moderades després de conèixer alguns detalls sobre l'esperada reforma fiscal que no van acabar de convèncer el mercat.

  • 37.775,38
  • -

Per exemple, la rebaixa de l'impost de societats del 35% al ​​20% es realitzarà de manera molt progressiva fins el 2022, segons l'esborrany que preparen els republicans i que serà presentat aquest dimecres al Congrés. Aquesta filtració va refredar l'ànim dels inversors sobre la reforma fiscal.

D'altra banda, el consens es manté a l'espera de la Reserva Federal dels EUA (Fed). No tant de la reunió sobre política monetària que celebra el banc central aquesta setmana (el comunicat es publicarà dimecres i no s'espera una altra pujada d'interessos fins a desembre), sinó de la decisió de Donald Trump sobre qui serà el pròxim president de la institució a partir de febrer de 2018.

El president té previst anunciar el seu candidat aquest dijous. De moment, el favorit és Jerome Powell, actual governador de la Fed i que és considerat pel mercat com el més continuista amb la política monetària liderada per Janet Yellen durant el seu mandat. No obstant això, Trump sempre deixa marge per a la sorpresa i encara tenen opcions l'economista John Taylor, l'exgovernador de la Fed, Kevin Warsh i fins i tot el seu assessor econòmic, l'exde Goldman Sachs, Gary Cohn.

Taylor i Warsh són vistos pel mercat com més 'falcons' que Powell (més durs en política monetària), mentre el perfil de Gary Cohn és un misteri pel que fa a l'evolució dels interessos. Encara que ningú dubta que sota el seu hipotètic mandat s'aplicaria una gran desregularització al sector bancari, una de les prioritats tant de Trump com del seu secretari del Tresor, Steven Mnuchin.

Tot això durant l'última jornada d'un mes d'octubre clarament alcista per a la renda variable nord-americana. El Dow Jones avança un 4,2% en taxa mensual i un 18,1% en taxa anual. L'S&P 500 puja un 2% a l'octubre i un 14,9% el 2017, mentre que el Nasdaq es revalora un 3% durant l'últim mes i es dispara ja un 28% aquest any.

EMPRESES I ECONOMIA

Al capítol de resultats, a l'espera dels comptes de Facebook (dimecres després del tancament de mercat) i Apple (dijous també després del tancament), la farmacèutica Pfizer puja a prop del 2% després de superar previsions amb els seus comptes i elevar la seva estimació anual de guanys.

Pel que fa a Apple, les seves accions van marcar un nou màxim històric dilluns als 166,72 dòlars, cosa que ha elevat la seva capitalització borsària fins als 842.000 milions de dòlars. Recentment, els experts d'HSBC van anticipar que el seu valor en borsa arribarà al bilió de dòlars.

A nivell econòmic, falta per publicar l'índex avançat de l'activitat manufacturera de Chicago d'octubre, el PMI de Chicago, avançament de la dada nacional sobre el sector manufacturer que es publicarà aquest dimecres.

Encara que la dada clau de la setmana serà l'informe d'ocupació d'octubre (divendres), que ha de constatar la recuperació del mercat laboral després de la debilitat mostrada al setembre per l'impacte dels huracans. A més de la creació d'ocupació, l'evolució dels salaris cobrarà especial rellevància, causa del seu efecte sobre les expectatives d'inflació a llarg termini. El mercat espera la creació de 300.000 llocs de treball i una pujada mensual dels salaris del 0,3%.

ALTRES MERCATS

Al mercat de divises, l'euro cau un 0,14%, fins a 1,1635 dòlars, després dels forts descensos registrats la setmana passada, quan el Banc Central Europeu (BCE) va decidir reduir les seves compres mensuals de deute fins a 30.000 milions d'euros a partir del gener, però estendre-fins a setembre de 2018. Per anàlisi tècnica, l'euro anticipa caigudes fins a la zona d'1,13 dòlars.

Al mercat de matèries primeres, el petroli corregeix lleugerament després de marcar màxims anuals. El cru West Texas cau un 0,2%, fins als 54,03 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,2%, fins a 60,77 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,3%, fins als 1.274 dòlars; i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 2,382%.

Finalment, recordem que els Estats Units no canviarà l'horari d'hivern fins diumenge que ve, de manera que Wall Street obrirà aquesta setmana a les 14.30 hora espanyola i tancarà a les 21 hores. A més, s'avança una hora la publicació de les dades econòmiques i empresarials.

Noticias relacionadas

contador