ep el presidente ruso vladimir putin
Dmitry Azarov

La notícia d'aquest divendres és, sens dubte, l'atac rus a la centra nuclear més gran d'Europa, la de Zaporíjia, situada a Ucraïna. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha mantingut converses durant la nit amb el president dels EUA, Joe Biden. El foc que han provocat els atacs ja està controlat. Biden ha demanat a Rússia que deixi d'atacar la central. La situació es complica per moments i les borses, com no podia ser d'una altra manera, ho recullen.

Els experts també ho recullen als seus informes diaris, amb comentaris com el de Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, que afirma contundent que "cal un tipus especial d'estupidesa per començar a disparar contra una central nuclear".

El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha advertit que "si explota la central nuclear de Zaporiyia, serà una catàstrofe deu vegades més gran que la de Txernòbil" el 1986.

"És doblement incomprensible i imprudent atesa l'experiència de Rússia amb Txernòbil, i els impactes potencials a la mateixa Rússia, així com a Europa, de qualsevol possible pluja radioactiva", afegeix Hewson.

El dany mediambiental a Txernòbil ha deixat inutilitzada la terra agrícola durant anys, i els danys addicionals d'una altra fusió nuclear serien "catastròfics", remarca aquest expert. "Els primers informes suggereixen que l'incendi està sota control, però com a indicació de fins on arribarà Rússia per assolir els seus objectius, és un esdeveniment encara més preocupant, fent que els preus del blat i el blat de moro es disparin", comenta.

"DEL MAL AL PITJOR"

Jeffrey Halley, analista d'Oanda, en un informe titulat Del mal al pitjor, assenyala que aquest atac posa en relleu "una altra greu factor de risc al voltant de la invasió russa d'Ucraïna, la seguretat de les centrals nuclears". En aquest sentit, comenta que "Europa sembla estar a la mercè de la capacitat dels regiments d'artilleria russos per disparar amb precisió. Això no em reconforta".

La setmana va començar amb un cert sentiment d'esperança i la sensació que Vladimir Putin podria afluixar l'ofensiva contra Ucraïna. No obstant això, els atacs contra Kíiv van demostrar ràpidament que això no seria així. No hi ha hagut un acostament de posicions i sembla que la guerra s'allargarà més del que molts esperaven, sobretot perquè el president rus ja ha dit que està disposat a aconseguir els seus objectius sigui com sigui.

contador