rentabilidad-dividendo-bolsa-espanola
AhmadArdity / Pixabay

Segons el Janus Henderson Global Dividend Index, els dividends mundials es van incrementar un 12,9% interanual CVEC el segon trimestre fins als 497.400 milions de dòlars i van batre així còmodament un nou rècord. Els repartiments van augmentar en pràcticament totes les regions del món en termes generals.

Es van batre rècords en dotze països, entre els quals hi ha França, el Japó i els Estats Units, que constitueixen alguns dels principals contribuïdors a la distribució de dividends a escala mundial.

Els efectes de conversió van catapultar els resultats en taxa general. Tot i així, sobre la base subjacent -el paràmetre de Janus Henderson per calcular les principals tendències- els repartiments mundials van avançar un 9,5%, l'increment més accelerat dels últims tres anys.

El segon trimestre està dominat per la regió europea (excloent-ne el Regne Unit), atès que dos terços dels seus dividends es distribueixen durant aquest període. El creixement dels repartiments en aquesta zona va ser el més elevat des del segon trimestre del 2015 en taxa subjacent. Les empreses europees van abonar una xifra rècord de 176.500 milions de dòlars, xifra que reflecteix un augment interanual del 18,7%, atès que l'increment dels beneficis empresarials el 2017 es va reflectir en els dividends. El creixement subjacent va suposar un 7,5%, després de tenir en compte la fortalesa de les monedes europees enfront del segon trimestre de l'any passat, juntament amb altres factors menys determinants.

França, Alemanya, Suïssa, Holanda, Bèlgica, Dinamarca i Irlanda es van anotar nous màxims. Únicament un reduït nombre d'empreses van retallar la seva remuneració a l'accionista, entre les quals figuren Deutsche Bank, EDF i Credit Suisse.

Als Estats Units, les distribucions van augmentar un 4,5% fins a una cota màxima de 117.100 milions de dòlars. El creixement subjacent va ser del 7,8% després de tenir en compte la caiguda dels dividends extraordinaris i les variacions en l'índex, la seva expansió més elevada dels dos últims anys. Tot i que la seva expansió va ser lleugerament inferior a la mitjana durant el segon trimestre, els dividends nord-americans han mostrat un creixement més estable que el de qualsevol altra regió, amb només quatre trimestres de caigudes durant l'última dècada. Només una de cada cinquanta empreses nord-americanes va retallar els seus dividends.

L'empresa de més envergadura que va rebaixar els seus repartiments va ser General Electric -cosa que es va traduir en una reducció del 10% de la taxa de creixement dels dividends nord-americans-, després d'haver posat en marxa un programa de reestructuració i intentar reduir els seus deutes. Un cop més, el Canadà va desbancar els Estats Units pel que fa a repartiments.

El segon trimestre és un dels períodes durant el qual més dividends es reparteixen al Japó, per la qual cosa la seva accelerada taxa de creixement general del 14,2% (12,3% en base subjacent) va exercir un efecte considerable en el total mundial. La remuneració a l'accionista al Japó va assolir la xifra rècord de 35.900 milions de dòlars, amb empreses de gran capitalització com NTT, DoCoMo i Mitsubishi Corp. que es van anotar alces de gairebé un 25%.

En altres parts d'Àsia, el notable creixement general es va veure impulsat pels generosos dividends extraordinaris, tot i que el creixement subjacent també va ser digne de menció: es va situar en un 13,5% a Hong Kong i en un 46,9% a Singapur. El grup bancari DBS, situat a Singapur, es va beneficiar de l'augment dels beneficis i de l'excedent de capital per incrementar considerablement els seus dividends: va representar la meitat del creixement dels repartiments al país. A Hong Kong, China Mobile va protagonitzar la principal contribució a l'expansió de les distribucions. Finalment, als mercats emergents, l'empresa xinesa Sinopec, la major refineria de cru del món, pràcticament va triplicar els seus dividends gràcies a la millora dels seus marges de refinació i a una millor combinació de vendes.

El sòlid avanç dels repartiments a escala mundial ha provocat que Janus Henderson revisi a l'alça la seva previsió de creixement subjacent dels dividends per a l'any 2018: d'un 6% a un 7,4%. No obstant això, el repunt del dòlar està entelant aquesta millora. Els dividends del segon semestre es convertiran en un tipus de canvi menys favorable, de manera que la previsió de Janus Henderson de 1,358 bilions de dòlars roman intacta i equival a un increment interanual del 8,6% en taxa general.

Noticias relacionadas

contador