des billets de banque en dollar americain

Nova pujada dels bons del Tresor dels Estats Units. Aquest dimecres passat, els rendiments del Tresor a 10 anys van assolir un nou màxim després d'escalar fins al 4,9% per primera vegada des del 2007, mentre els inversors estan païnt les últimes dades econòmiques i analitzaven les perspectives dels tipus d'interès de la Reserva Federal (Fed).

Per la seva banda, el rendiment del Tresor a 2 anys es va mantenir estable al 5,22%, a prop dels nivells registrats per darrera vegada el 2006. També cal destacar que la lletra del Tresor a 5 anys va assolir el 4,93%, el nivell més alt des del 2007.

Aquesta alça és perquè els inversors temen noves pujades del preu del diner i un període prolongat de tipus d'interès elevats es va incrementar aquest dimarts, després que les vendes al detall als Estats Units augmentessin un 0,7% al setembre respecte al mes anterior, només una dècima menys que l'alça d'agost, complint sis mesos seguits d'expansió i superant les expectatives del mercat. Aquesta darrera lectura va ser gairebé el doble del previst pel consens.

Així mateix, la setmana passada l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Treball dels EUA va informar que la taxa d'inflació interanual va repetir el setembre la mateixa alça de l'agost, del 3,7%, quan el consens del mercat anticipava un lleuger alleujament de la pujada dels preus.

D'altra banda, la construcció d'habitatges es va accelerar el setembre, però a un ritme menor del que s'esperava, segons les dades publicades dimecres. Els permisos de construcció van caure al novè mes de l'any, però van perdre menys del que anticipaven els economistes.

Els mercats continuen valorant en aproximadament un 94% la possibilitat que els tipus es mantinguin sense canvis quan la Fed anunciï la seva propera decisió de política monetària l'1 de novembre, però la probabilitat d'una pujada de tipus el desembre va augmentar després de les dades de dimarts, segons l'eina FedWatch de CME Group.

En aquest sentit, diversos funcionaris de la Reserva Federal han indicat que el banc central podria haver acabat de pujar els tipus, sobretot perquè l'augment dels rendiments del Tresor està contribuint a l'enduriment de les condicions econòmiques. Cal assenyalar que avui es manifestarà el president de la Fed, Jerome Powell, les declaracions del qual podrien donar més llum a l'assumpte a menys de dues setmanes del proper moviment de la Fed.

A l'altra banda de l'Atlàntic, el mercat secundari de deute també reflectia durant la sessió al Vell Continent una pressió més gran sobre els bons sobirans.

De tal manera, la rendibilitat del 'bund', el bo alemany amb venciment a deu anys i de referència per a la resta d'emissions europees, s'aproxima al llindar del 3% i se situa al voltant del 2,93%, el rendiment més alten més de 10 anys per sobre del màxim de principis d'octubre.

Així mateix, en el cas del bo espanyol a deu anys, la rendibilitat continua movent-se a l'alça i se situa per sobre del 4% per primer cop en dues setmanes.

contador