ep el presidente del gobierno pedro sanchez interviene durante la primera jornada de la 26 edicion
Eduardo Parra - Europa Press

Després de l'anunci, arriben les valoracions. Després que Pedro Sánchez, president del Govern, fes públic aquest dimarts un impost a la banca "excepcional i temporal", els analistes internacionals exposen les seves interpretacions sobre la mesura, i mantenen el to crític general que també s'ha vist a Espanya.

L'agència DBRS Morningstar alerta de l'impacte "considerable" de la decisió als bancs espanyols, especialment en aquells que no tenen diversificació internacional. Per això, les últimes hores, s'estiguin veient caigudes més acusades als bancs domèstics (Sabadell, Bankinter, CaixaBank). Segons aquests experts, utilitzant el 2021 com a referència, el nou impost representa al voltant del 10,3% dels beneficis nets del sistema bancari nacional.

Tot i que DBRS reconeix que és difícil fer estimacions a falta de detalls sobre la mesura, adverteix que aquest nou impost "redueix els vents de cua dels bancs a l'actual entorn incert i en una situació de rendibilitat ja baixa".

L'agència estima que el marge d'interessos de la banca espanyola podria augmentar al voltant de 4.100 milions d'euros durant l'any que ve a causa de l'impacte de la pujada dels tipus d'interès, mentre que l'impost tindrà com a objectiu recaptar uns 1.500 milions d'euros euros a l'any.

L'agència Scope Ratings insisteix en la idea que aquest nou impost "frenarà l'esperada millora de la rendibilitat" dels bancs gràcies a l'augment dels ingressos nets per interessos. Tot i així, reconeix que aquesta mesura no implica una preocupació creditícia immediata. "Des del punt de vista del sector, els bancs espanyols han experimentat millores a les principals ràtios de rendiment. Per exemple, la morositat mitjana dels grans bancs espanyols ha convergit fins a nivells similars als d'altres entitats comparables de la UE, gràcies al fet que els equips de gestió han continuat el procés de reducció de riscos. Els bancs espanyols també han aconseguit una elevada cobertura de la morositat en forma de provisions contra possibles pèrdues creditícies”, descriu.

Scope calcula l'impacte de l'impost al voltant del 7% del benefici net atribuïble dels 10 grups bancaris més grans el 2021. Al mateix temps espera que els bancs no canviïn radicalment les seves previsions a causa d'aquest impost, "encara que podrien estar justificats alguns ajustaments" .

Barclays publica aquest dimecres un informe en què assenyala que, en termes nets, la decisió eleva el cost dels fons propis, i adverteix "del risc que s'adoptin mesures similars al Regne Unit i Itàlia".

"Això no s'esperava en absolut i és un altre aspecte negatiu per als bancs en un moment en què domina el risc de recessió", afirma Daragh Quinn, analista de KBW, en declaracions a Bloomberg.

"Els marges dels bancs espanyols van disminuir amb els tipus d'interès negatius i ara, quan aquest negoci estava a punt de remuntar en pujar els tipus, el Govern se n'emporta part. Encara que no hi ha gaire que puguin fer", afegeix.

El nou impost representa al voltant del 10,3% dels beneficis nets del sistema bancari nacional

La CECA (Associació de Caixes i Bancs) ha dit aquest dimarts que el nou impost "no contribueix a harmonitzar els règims fiscals dins de la Unió Bancària" i ha recordat que les pujades de tipus que beneficiaran ara els bancs "suposen una normalització de la política monetària després d'una dècada ultraexpansiva".

El portaveu de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José Luis Martínez Campuzano, va afirmar que "la possible pujada dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu no assegura necessàriament una millora de la rendibilitat dels bancs, ni es tradueix en beneficis extraordinaris, sinó que respon a la pujada de la inflació i pot provocar una menor activitat econòmica”.

El president del Govern va justificar aquest dimarts l'impost a la banca pels beneficis que ja està obtenint davant la pujada de tipus d'interès que estan escometent els bancs centrals per contenir la inflació. "El Govern aprovarà un impost excepcional i temporal a les entitats financeres que s'estan beneficiant de la pujada dels tipus d'interès", va anunciar en el marc del Debat sobre l'estat de la Nació.

En declaracions a Borsamania, Emilio González, professor de Comillas ICADE, ha explicat que aquest nou impost, i també el que pensa imposar-se a les energètiques, "només dificultarà el finançament de l'economia". Subratlla aquest expert que "està augmentant la dificultat de finançament de la nostra economia, perquè està augmentant el risc d'invertir-hi i les nostres empreses”. La imatge que Espanya projecta a l'exterior és fonamental per atraure inversors i aquest tipus de mesures tenen un efecte dissuasiu evident, el reflex més immediat del qual són les caigudes dels títols de les companyies afectades, només la patacada dels bancs de dimarts ha costat al sector uns 5.000 milions en borsa.

Noticias relacionadas

contador