ep archivo   un hombre ondea una bandera de colombia durante una manifestacion de apoyo al pueblo
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

El triomf de l'esquerrà Gustavo Petro a les eleccions presidencials de diumenge a Colòmbia va enfonsar aquest dimarts l'MSCI Colòmbia Index (-8,07%) el primer dia de cotització després del festiu de dilluns als mercats. La petroliera estatal Ecopetrol es va desplomar un 11,9% i el peso colombià es va depreciar un 3,1% respecte al dòlar nord-americà.

Tot i així, els experts de Julius Baer criden a la calma. "Petro ha apuntat un enfocament més moderat a les últimes setmanes i esperem que les propostes radicals, en particular pel que fa a les reformes de les pensions i dels impostos, no siguin aprovades pel Congrés atès que els partits d'esquerres no hi tenen la majoria", explica Nenad Dinic, expert del banc suís.

Un altre senyal de moderació és el nomenament dels membres del seu gabinet. Petro ja ha esmentat tres possibles ministres d'Hisenda (Alejandro Gaviria, Ricardo Bonilla i José Antonio Ocampo), "tots ells amb un enfocament favorable al mercat", comenta Dinic.

Tot i això, aquest analista destaca que una política radical per lluitar contra el canvi climàtic, aturant la futura exploració de petroli i gas i passant ràpidament a les energies renovables, continuarà sent un objectiu important per a Petro. "I el que és més important, la concessió de futures exploracions de petroli i gas es pot fer amb un simple decret i no requereix l'aprovació del Congrés", adverteix.

Diumenge passat, Petro es va alçar com el primer president d'esquerres de Colòmbia, després de derrotar el seu oponent Rodolfo Hernández a les eleccions presidencials. El nou Congrés s'instal·larà el 20 de juliol i el president electe prendrà possessió el 7 d'agost per a un mandat de quatre anys.

contador