ep petroleo 20190812113504
EUROPA PRESS - Archivo

El petroli Brent repunta gairebé un 2% i acaricia els 70 dòlars per barril, després de marcar un màxim intradia als 70,74 dòlars durant la sessió asiàtica.

El cru de referència a Europa cotitza en màxims des de juliol de 2019 per l'augment de la tensió geopolítica a l'Orient Mitjà. Divendres passat, va repuntar més d'un 2% després de l'atac dels Estats Units que va costar la vida al general iranià Qassen Soleimani, cap de la Força Quds de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran.

"Hi ha una gran incertesa sobre com es desenvoluparan els esdeveniments a partir d'aquí", ha explicat Caroline Bain, especialista en matèries primeres de Capital Economics. De moment, l'atac nord-americà no té impacte directe en el subministrament del petroli, ja que les exportacions de cru del Iran ja estan severament restringides, mentre que és poc probable que afecti la producció de petroli de l'Iraq directament.

"Dit això, Teheran ha promès una forta venjança, i això probablement implicaria la interrupció del subministrament regional de petroli", ha afegit Bain, que ha recordat que el país persa és el principal sospitós de l'atac el setembre de 2019 a la refineria de petroli Abqaiq d'Aràbia Saudita, que va tallar temporalment el 5% del subministrament mundial de petroli. Alguns analistes temen un espiral de represàlies durant els propers mesos.

Així mateix, l'analista ha comentat que els preus del petroli ja estaven pujant abans de produir-se l'atac davant la millora de la confiança econòmica arran de l'acord entre els EUA i la Xina, les retallades anunciades per l'OPEP i els seus socis, a més de la política acomodatícia de la Reserva Federal dels EUA.

"Esperem que els preus del petroli pugin aquest any, independentment dels esdeveniments geopolítics", ha afegit Bain. Capital Economics ha elevat el preu objectiu per al barril de Brent a finals de 2020 fins als 75 dòlars.

contador