powellcbapuesta1

No hi haurà més pujades de tipus als Estats Units. Així, almenys, ho està descomptant el mercat, després que la Reserva Federal (Fed) elevés els tipus d'interès 25 punts bàsics aquest dimecres, fins al 5%-5,25%, màxims des del 2007.

Segons els futurs sobre els fons federals als EUA, el mercat atorga un 96% de probabilitats que la Fed mantingui els interessos al nivell actual durant la reunió del juny.

El consens fins i tot assigna un 4% de possibilitats que el banc central els retalli al pròxim conclave monetari, cosa que va negar rotundament el president de l'organisme, Jerome Powell, durant la roda de premsa posterior al comunicat sobre política monetària. A més, de cara a final d'any, el mercat preveu una retallada acumulada de 75 punts bàsics. Això és el que n'opinen els experts.

EL CICLE DE PUJADES HA ACABAT

La Fed "va modificar parts del seu comunicat, donant a entendre que el procés d'alces de tipus d'interès podia haver finalitzat. Almenys així ho van entendre els inversors, que van reaccionar de manera positiva a aquest fet, que va ser matisat posteriorment per Powell, que va deixar una lleugera porta oberta a noves alces si les dades macroeconòmiques que es van coneixent ho requereixen", expliquen des de Link Securities.

"Però va ser el fet que Powell va desestimar la possibilitat de baixar les taxes d'interès aquest exercici -el mercat descompta tres baixades de 25 punts bàsics- cosa que va refredar l'ànim dels inversors, provocant que els índexs es giressin a la baixa, per tancar la jornada molt a prop dels nivells més baixos del dia", afegeixen aquests experts.

I és que les declaracions de Powell xoquen amb les previsions del mercat, que està descomptant àmpliament una recessió als Estats Units aquest mateix any, cosa que, segons aquestes mateixes estimacions, obligarà el banc central a baixar el preu dels diners al final del 2023.

Els experts de Bankinter destaquen com "el més important" que "la Fed elimina del comunicat oficial que pot ser necessari un enduriment addicional de la política monetària". I afegeixen que "el text oficial és dovish/suau i convida a pensar que els tipus d'interès han tocat sostre al nivell actual".

LA FED BAIXARÀ ELS TIPUS A FINAL D'ANY

Des de la gestora Janus Henderson, comenten que “tot i que alguns participants del mercat van acollir amb satisfacció aquest llenguatge més suau com un senyal que la Fed podria fer una pausa, creiem que altres participants buscaven un llenguatge lleugerament més pessimista, i poden estar decebuts que Powell no tanqués definitivament la porta a la possibilitat de futures pujades, però creiem que el resultat més probable després d'aquesta reunió és que la Fed faci una pausa”.

"La Fed va declarar que, segons la seva visió de la inflació i del mercat laboral, no es plantegen retallades de tipus, i que espera mantenir-los als nivells actuals fins a finals del 2023. El mercat segueix adoptant una postura més alcista respecte als tipus, i els futurs dels fons de la Reserva Federal preveuen retallades de 70 punts bàsics abans de finals d'any”, afegeixen.

En aquest sentit, els experts de la gestora abrdn indiquen que “la Fed apunta a una probable pausa dels tipus al nivell actual. Creiem que la mesura més probable després d'aquesta pausa és una retallada de tipus a final d'any. Sens dubte, hi ha el risc que la persistència d'unes dades d'inflació elevades obligui la Fed a pujar-les a finals d'any, però creiem que l'economia s'encamina cap a una recessió, cosa que finalment provocarà que la Fed iniciï un cicle de relaxació important".

Per part seva, des de Generali Investments afirmen que "amb una inflació que només disminuirà lentament, és massa aviat per esperar retallades de tipus. Segons Powell, la resistència del mercat laboral enfront de la forta restricció monetària hauria de permetre a l'economia escapar d'una recessió. Continuem sent menys optimistes i mantenim la nostra opinió de dues retallades de tipus durant el quart trimestre”.

El banc suís Julius Baer comenta que “la Fed ara s'ha mogut a un enfocament totalment dependent de les dades, amb una inflació persistentment alta que advoca per més augments de taxes, mentre que una economia i un mercat laboral més freds i condicions creditícies més estrictes advoquen per un rang objectiu de fons federals sense canvis o més baix. No esperem més pujades de tipus aquest any i preveiem una retallada de tipus a finals d'any, a mesura que s'aprofundeixi la desacceleració econòmica”.

contador