ep archivo   imagen de japon
EUROPA PRESS - Archivo

El Japó ha caigut en recessió de manera inesperada després d'un feble PIB del quart trimestre. El creixement negatiu anualitzat del 0,4% contrasta amb la pujada prevista de l'1,4% i se suma a la contracció del 3,3% registrada al tercer trimestre.

Quan una economia encadena dos trimestres de creixement negatiu, es considera que està en recessió tècnica. La contracció del PIB nipó ha fet que el país perdi el tercer lloc entre les grans economies mundials i hagi estat avançat per Alemanya.

El PIB provisional del quart trimestre es va contreure un 0,4%. Un dels principals llast va ser la debilitat del consum, que es va reduir un 0,2% enfront del tercer trimestre, quan el mercat esperava un repunt del 0,1%.

Aquestes dades fan "que el camí de les pujades de tipus sigui una mica més incert. Probablement, el Banc del Japó (BoJ) prendrà una decisió a l'abril, després de conèixer el resultat de les negociacions salarials de Shunto", ha comentat Ayesha Tariq, experta de MacroVisor.

"No obstant, el BoJ ja ha insinuat que l'augment de tipus serà molt gradual i que les condicions continuaran sent acomodatícies. Una recessió ho fa encara més plausible", ha afegit.

"Les accions japoneses han tancat a l'alça, ja que els operadors valoren la idea que continuïn les condicions monetàries ultralaxes", ha dit.

Per part seva, els experts de Danske Bank han afegit que “la caiguda del PIB es deu principalment a la debilitat del consum i de la despesa de capital. La dada complica les perspectives de política monetària del Banc del Japó, encara que aquestes depenen en gran mesura de les negociacions salarials de primavera”.

Des de Pantheon Macroeconomics, han indicat que "la recessió tècnica acapara els titulars, però emmascara les millores subjacents observades a la majoria dels components del PIB, encara que siguin marginals".

"Els resultats de les negociacions salarials de primavera per a les grans empreses del 15 de març continuen sent fonamentals per a la decisió política del BoJ, i seguim esperant que l'organisme utilitzi això com a pretext i elimini la política de tipus negatius al segon trimestre, malgrat que les dades econòmiques i d'inflació probablement no justifiquin plenament endurir la política monetària”, han argumentat.

"Dit això, és probable que el BoJ mantingui la seva política acomodatícia després de posar fi a la política de tipus negatius, com va destacar el vicegovernador Uchida en un discurs que va pronunciar la setmana passada", han conclòs.

Noticias relacionadas

contador