brokerestornudar

L'Ibex augmenta els números vermells després de la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de no rebaixar tipus i cau ja prop d'un 14%, perdent els 6.600 punts. Va camí la pitjor sessió es la seva història. Quan es va aprovar el Brexit el 24 de juliol de 2012 va caure un 12,35%.

  • 11.196,20
  • 0,40%

El BCE ha anunciat també 120.000 milions més de QE i finançament addicional. Tot això enmig del neguit, al món en genera,l i als mercats en particular, per l'extensió a una velocitat tremenda del coronavirus. Donald Trump ha anunciat que suspèn tots els vols des d'Europa cap als EUA per intentar frenar el brot. Itàlia tanca avui tots els comerços, excepte farmàcies, parafarmàcies i supermercats, i el Govern d'Espanya celebra un Consell de Ministres extraordinari també per anunciar més mesures. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha declarat el brot "pandèmia" i el temor entre els ciutadans és cada vegada més gran. A Madrid, la Comunitat ha demanat als ancians i les persones al seu càrrec que, en la mesura que sigui possible, no surtin de casa.

Amb tot, i després de la patacada de Wall Street de la passada sessió (ha entrat en mercat baixista) i de les fortes caigudes a l'Àsia (Austràlia s'ha deixat un 7%), les borses europees segueixen dominades pel pànic i la volatilitat. Ni el Banc Central Europeu (BCE), que aquest dijous anunciarà també mesurades d'estímul per afrontar la situació, podrà frenar aquesta realitat tan negativa. Cal recordar que les últimes retallades de tipus (Fed i Banc d'Anglaterra) gairebé no han tingut cap impacte en els mercats.

"Durant les últimes setmanes, hem vist retallades dels tipus d'interès al Regne Unit, els Estats Units, Austràlia i el Canadà, per la qual cosa és probable que el BCE segueixi el ramat per mirar d'ajudar la competitivitat de l'euro. És possible que el BCE copiï al Banc d'Anglaterra i examini un pla de finançament per ajudar les empreses més petites", explica David Madden, analista de CMC Markets a Londres.

Quant a l'Ibex, ahir va arribar a pujar un 3% només per acabar tancant amb lleus descensos. Els experts de Bolsamanía adverteixen ja que no es pot descartar que el selectiu espanyol continuï caient fins als 6.000 punts, mínims de 2012. Des que va començar l'any, l'índex ha retrocedit prop d'un 25%.

Els experts de Link Securities enumeren aquest dijous al seu informe diari el ventall de mesures que s'estan prenent per contenir el virus -l'NBA ha suspès la temporada després que un jugador donés positiu-, i reconeixen que "la realitat és que la crisi provocarà problemes importants a moltes companyies i a l'economia en conjunt". Des de Link preveuen que aquests problemes siguin temporals, no obstant això, com la majoria, desconeixen el seu abast. "És precisament aquesta incapacitat per valorar l'escenari macroeconòmic a curt termini i el seu potencial impacte a mitjà/llarg termini el que està provocant el pànic entre molts inversors, que estan optant, davant la incertesa, per reduir de manera dràstica les seves posicions de risc", comenten.

Noticias relacionadas

contador