ibex portada mercados bolsa

Els índexs europeus cotitzen aquest dilluns amb caigudes (Ibex: -0,05%. 9.806 punts) mentre persisteix la situació de crisi sanitària pel coronavirus. La xifra de morts ascendeix ja a 908 i supera el nombre de víctimes mortals que va deixar en 2003 la Síndrome Respiratòria Aguda Sever (SARS), que va matar a 800 persones. Així, després d'una setmana passada positiva en els mercats -l'Ibex va tancar la seva millor setmana des de 2016, amb pujades pròximes al 5%- gràcies a sensacions més optimistes sobre la remissió del virus de Wuhan, sembla que torna el pessimisme atès que la situació, de moment, no va a menys.

  • 11.334,90
  • -0,04%

A la Xina, les empreses i fàbriques en la majoria de les províncies tenien previst reobrir avui, després d'una extensió de 10 dies del festiu de l'Any Nou Piga, establert per a contenir la propagació del coronavirus. No obstant això, segons 'Financial Times', les grans empreses com Alibaba i Meituan estendran el festiu almenys una setmana més, mentre que Pequín i Shangai han instat als que puguin a treballar des de casa, per temor al fet que una reobertura massa primerenca pugui causar que el virus es propagui de nou. Les bosses han acabat la sessió en números vermell avui a Àsia.

"La propagació del coronavirus continuarà sent un focus clau aquesta setmana", assenyalen els experts de Danske Bank en la seva crònica diària. En el que té a veure amb Espanya, Amazon i Sony també han anunciat que no acudiran al Mobile World Congress de Barcelona. Cada vegada sembla més probable que la cita, que té lloc del 24 al 27 d'aquest mes, pugui acabar suspenent-se, malgrat que els organitzadors insisteixen que la trobada se celebrarà.

Amb tot, l'Ibex es manté pegat als 9.800 punts. El selectiu va tancar el divendres passat amb "un aspecte tècnic immillorable", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Això no quitació perquè en el curt termini puguem veure una correcció cap al suport (abans resistència) dels 9.700 punts", afegeix. Rodríguez comenta que, per valors, li crida l'atenció el fort que està BBVA. "Té el camí buidat cap als màxims de 2019 en els 5,55 euros. I ja saben que el BBVA funciona molt bé com a títol avançat de l'Ibex, com el Nasdaq per a Wall Street. I si el BBVA està fort, l'Ibex també ho està. No obstant això no podem dir el mateix de Santander, o almenys no fins que no tanqui per sobre de la resistència dels 3,95 euros (els quatre euros en nombres rodons)", explica.

A més, avui es parla d'Irlanda, on va haver-hi eleccions aquesta dissabte passat, uns comicis en els quals s'ha imposat el Sinn Féin, amb el 24,5% de suports. Cal recordar que, l'any passat, el Sinn Féin va obtenir només un 9,5% dels vots. Després dels resultats, la líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, ha exigit un paper en un futur govern, a pesar que els partits de centra-dreta, FG i FF, van dir abans de les eleccions que intentarien mantenir al Sinn Féin fora d'una nova coalició, comentaris que van repetir el diumenge.

Finalment, comentar que l'IPC de la Xina va escalar al 5,4% al gener, la seva major pujada des de 2011, impactat per la festivitat de l'Any Nou Piga i el brot de coronavirus.

Noticias relacionadas

contador