dl hong kong city street night taxi shopping neon signs pedestrians hang seng index hong kong dollar hkd special administrative region generic pexels
Sharecast / Jimmy Chan via Pexels

L'índex borsari Hang Seng de Hong Kong ha baixat un 2,6% aquest dimarts i ha liderat les pèrdues a les borses d'Àsia, seguit pel Kospi de Corea del Sud (-0,9%) i, en menor mesura, per l'ASX australià i el Nikkei japonès. En positiu, el Shanghai Composite ha tancat amb pujades moderades del 0,2%.

Això després que la Xina hagi establert un objectiu de creixement al voltant del 5% el 2024, un percentatge similar al que va establir el 2023, quan l'economia va créixer un 5,2%.

Una altra de les novetats és que l'Assemblea Nacional del Partit Comunista ha aprovat l'emissió de bons a llarg termini per finançar projectes estratègics per valor de 140.000 milions de dòlars.

A més, la Xina ha establert un objectiu de dèficit del 3% sobre el PIB, percentatge que suposa una revisió a la baixa enfornt del 3,8% de l'any passat.

Altres objectius, similars als del 2023, són assolir una taxa d'atur urbà al voltant del 5,5%, la creació de 12 milions de noves ocupacions urbanes i un augment de l'índex de preus al consumidor al voltant del 3%, molt per a sobre de l'IPC general de l'any passat, que només va repuntar un 0,2%.

També s'ha establert un augment pressupostari del 7,2% per a la despesa en Defensa, una xifra que és molt seguida pels Estats Units, a causa de les ambicions estratègiques del gegant asiàtic, sobretot pel que fa a Taiwan.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

Els experts d'Oxford Economics es mostren "escèptics" sobre l'objectiu de creixement al voltant del 5% i estimen "un creixement potencial probablement més proper al 4%", cosa que implica que "és poc probable que la flexibilització de les polítiques s'aturi fins que l'objectiu estigui a la vista".

"Encara abstenint-se de grans estímuls, la transició cap a les 'noves forces productives' ocuparà un lloc central aquest any. També hi ha indicis que les autoritats estan a prop de formalitzar un altre programa similar al del 2009 per recolzar la despesa de les llars", afegeixen.

ALTRES REFERÈNCIES DESTACADES

En altres referències destacades, el PMI serveis del Japó va repuntar al febrer fins al 52,9 des del 52,5, mentre que el PMI serveis de la Xina va baixar durant el mateix període fins a 52,5 des de 52,7, per sota del 52,9 previst.

En altres mercats, el petroli Brent baixa un 0,5% (82,43 dòlars). Per part seva, l'euro es deprecia un 0,03% (1,085 dòlars), i l'unça d'or avança un 0,03% (2.127 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 4,192% i el bitcoin cau un 1,3% (66.720 dòlars).

Noticias relacionadas

contador