• Sergio Matterella ha anunciat que seguirà amb les converses la setmana que ve
sergio mattarella

El FtseMIB continua immune a tot el que tingui a veure amb la incertesa política a Itàlia. Sergio Mattarella, el president de la República, s'ha reunit aquesta setmana amb els representants dels diferents grups polítics per tal de triar el candidat que serà el primer encarregat d'intentar formar govern al país. No obstant això, el propi Mattarella va confirmar aquest dijous el fracàs d'aquest primer acostament als grups després d'anunciar que les reunions amb aquests havien acabat sense avanços i va comunicar que es reprendran les converses la setmana que ve.

Mattarella té la complicada responsabilitat de triar quin partit polític serà el primer encarregat d'intentar formar un govern però, de moment, ha confirmat durant una compareixença davant els mitjans recollida per agències, que les converses no han llançat cap possible candidat a primer ministre que després comptés amb la confiança necessària del Parlament. "Durant les consultes, aquesta condició encara no s'ha donat. Permetré uns dies de reflexió", va assenyalar el president de la República.

El president italià ha anunciat que convocarà un "nou cicle de consultes la setmana que ve" amb la finalitat de "verificar si ha madurat alguna possibilitat (d'acord de govern) que encara no existeix". Amb tot, Mattarella no ha precisat la data exacta per a aquestes noves converses.

"Serà útil també per a mi, per reflexionar sobre les consideracions que m'han transmès els partits. I serà útil també segurament per a ells, perquè puguin valorar responsablement la situació (...) i les possibles solucions", ha indicat.

El panorama polític a Itàlia no pot estar més fragmentat. El 'Moviment 5 Estrelles', la formació més votada en les eleccions del passat 4 de març, està tractant de buscar aliances amb el Partit Democràtic o amb la 'Lliga Nord'. No obstant això, aquests pactes no serien tan senzills, especialment amb la 'Lliga Nord' (que integra, junts amb 'Forza Itàlia', de Silvio Berlusconi, i els Germans d'Itàlia, la coalició de centredreta), atès que el 'Moviment 5 Estrelles' no vol saber res de Berlusconi i Matteo Salvini, líder de la 'Lliga Nord', ja ha dit que no admet vetos.

Els passos per avançar cap a la creació d'un govern estan detallats a la Constitució italiana i al reglament parlamentari. No obstant això, no s'estableix un termini màxim per a la formació d'un govern, de manera que el procés podria estendre durant setmanes i fins i tot acabar en punt mort, cosa que obligaria a una nova votació i perllongaria la inestabilitat política a la tercera economia més gran de la Zona Euro, una inestabilitat que a les borses, de moment, no els preocupa.

Noticias relacionadas

contador