bce, banco central europeo

François Villeroy, membre del Consell del Banc Central Europeu (BCE), ha assegurat que no té previstes més mesures de política monetària no convencionals després que la institució tragués tota la seva artilleria el 10 de març passat.

Villeroy assegura, segons recull Reuters, que el Consell de Govern del banc central de la zona euro va donar suport a l'última bateria de mesures anunciades contra la reduïda inflació per una «majoria aclaparadora».

«Parlar de noves mesures i encara d’altres de més o menys convencionals no forma part de l'ordre del dia. En el futur, ja ho veurem», ha assenyalat en una conferència al Banc de França, del qual és governador.

Cal recordar que el BCE va retallar els tipus d'interès de referència cinc punts bàsics, fins al mínim històric del 0%. També va rebaixar el tipus de facilitat de dipòsit 10 punts bàsics, fins al -0,4%; va augmentar la quantitat mensual destinada a la compra d'actius de 60.000 a 80.000 milions d'euros mensuals a partir de l'abril, va incloure en aquest programa (QE) la compra de deute corporatiu i va iniciar una sèrie de quatre noves LTRO (operacions de refinançament a llarg termini) amb venciment a quatre anys.

DESCARTA COMPRAR ACCIONS

«Creiem que aquest paquet és adequat, i el nostre pronòstic de fa deu dies crec que és encertat si ens fixem en el creixement», ha respost quan li han preguntat si en algun moment el BCE o la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units podrien comprar accions a través de fons cotitzats (ETF) com el Banc del Japó.

En la conferència també hi ha participat Jeffrey Lacker, president de la Fed de Richmond, encara que aquest any sense dret de vot al Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès), que decideix el futur dels tipus. En la seva opinió, comprar accions és «una mala idea» que el banc central nord-americà ha d’«evitar costi el que costi».

contador