ep la presidenta del bce christine lagarde 20200505132705
Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa - Archivo

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) mantindrà aquesta tarda una reunió extraordinària, després que el Tribunal Constitucional d'Alemanya hagi exigit a l'institut emissor de l'eurozona introduir "en un termini màxim de tres mesos" els canvis necessaris per justificar la proporcionalitat dels objectius del seu programa de compra de deute públic (PSPP per les seves sigles en anglès).

Segons ha confirmat a Europa Press un portaveu del banc central, els membres del Consell de Govern del BCE han estat convocats a una reunió telemàtica que es celebrarà a la tarda de dimarts "per a informar tots els governadors sobre el cas".

En aquest sentit, des del BCE han indicat que el banc central "està analitzant la sentència i la comentarà en el moment oportú".

El Consell de Govern és el principal òrgan rector del BCE i està format pels sis membres del Comitè Executiu de l'entitat, més els governadors dels bancs centrals nacionals dels 19 països de la zona euro.

Al seu veredicte d'aquest dimarts, el Tribunal Constitucional d'Alemanya ha desestimat parcialment la reclamació presentada fa gairebé mitja dècada per un grup d'acadèmics i empresaris alemanys contra el programa de compres de deute públic (PSPP per les seves sigles en anglès) llançat pel Banc Central Europeu (BCE) al 2015, encara que considera que l'entitat ha excedit les seves atribucions i que aquest programa té un abast desproporcionat.

D'aquesta manera, la Cort de Karlsruhe ha anunciat que "després d'un període transitori de no més de tres mesos" el Bundesbank ja no podrà participar en la implementació i execució de les decisions del BCE en qüestió, tret que el Consell de Govern del BCE demostri de manera comprensible i comprovada que els objectius de política monetària perseguits pel PSPP no són desproporcionats a l'efecte de política econòmica i fiscal resultants del programa.

Malgrat que a la seva sentència el Tribunal de Karlsruhe ha deixat expressament al marge "les mesures d'assistència financera adoptades per la UE i el BCE en el context de la crisi del coronavirus", com el programa PEPP, les condicions exigides al BCE per a la participació del Bundesbank poden percebre's com una limitació de la potència de foc del banc central per abordar la crisi del Covid-19.

En aquest sentit, Vítor Constancio, vicepresident del BCE en el moment del disseny i llançament del programa PSPP, ha advertit que el gran risc de la decisió d'avui és que obre la porta a noves denúncies judicials a Alemanya contra el programa PEPP.

"Aquest és el gran risc. Nous casos judicials vindran immediatament a Alemanya contra el PEPP. El Tribunal insisteix en la distinció ridícula entre política monetària i política econòmica i desitja proporcionalitat en els seus efectes. Pot un economista alemany explicar què significa això?", ha assenyalat Constancio, qui va cedir el seu lloc al BCE a Luis de Guindos al juny de 2018.

Noticias relacionadas

contador