kazuo ueda

El Banc del Japó (BoJ) ha decidit mantenir aquest dimarts la política monetària ultralaxa, que inclou tipus d'interès negatius i control de la corba dels rendiments dels bons japonesos a 10 anys.

"Amb incerteses extremadament altes que envolten les economies i els mercats financers nacionals i estrangers, el BoJ continuarà pacientment amb la flexibilització monetària mentre respon àgilment a l'evolució de l'activitat econòmica i els preus, així com a les condicions financeres", ha explicat a comunicat.

També ha assenyalat que "continuarà amb la Flexibilització Monetària Quantitativa i Qualitativa (QQE) i amb el Control de la Corba de Rendiment, amb l'objectiu d'assolir l'objectiu d'estabilitat de preus, sempre que sigui necessari per mantenir aquest objectiu de manera estable".

També "continuarà ampliant la base monetària fins que la taxa d'augment interanual de l'IPC observat (tots els articles menys aliments frescos) superi el 2% i es mantingui per sobre de l'objectiu de manera estable. El Banc seguirà mantenint l'estabilitat del finançament, principalment de les empreses, i dels mercats financers, i no dubtarà a adoptar mesures de flexibilització addicionals, si calgués”.

En línia amb aquest missatge, el BoJ ha indicat que "pel que fa als riscos per a les perspectives, hi ha incerteses extremadament altes al voltant de l'activitat econòmica i els preus del Japó, incloent-hi l'evolució de l'activitat econòmica i els preus a l'estranger, l'evolució dels preus de les matèries primeres i el comportament de les empreses nacionals en matèria de fixació de preus i salaris. En aquestes circumstàncies, cal prestar la deguda atenció a l'evolució dels mercats financers i canviaris i el seu impacte en activitat econòmica i els preus del Japó".

MOSTRA LA SEVA CONFIANÇA EN L'ECONOMIA

En qualsevol cas, l'organisme ha mostrat la confiança que l'economia japonesa assoleixi els seus objectius d'inflació i creixement. "És probable que l'economia del Japó continuï recuperant-se moderadament de moment, recolzada per factors com la materialització de la demanda reprimida, encara que s'espera que estigui sota una pressió baixista derivada d'una desacceleració en el ritme de recuperació de les economies estrangeres".

A partir de llavors, a mesura que s'intensifica gradualment el cercle virtuós que va de l'ingrés a la despesa, es preveu que l'economia del Japó continuarà creixent a un ritme superior a la taxa de creixement potencial”.

També ha considerat que "és probable que la taxa d'augment interanual de l'IPC (tots els articles menys els aliments frescos) superi el 2% fins a l'any fiscal 2024, a causa de factors com els efectes restants del traspàs als preus al consumidor dels augments de costos provocats pel passat augment dels preus de les importacions”.

L'entitat ha valorat com a "probable que la inflació subjacent de l'IPC augmenti gradualment cap a l'èxit de la meta d'estabilitat de preus, a mesura que la bretxa del producte es torna positiva i les expectatives d'inflació i el creixement dels salaris a mig i llarg termini augmenten".

MANTÉ LES MESURES ULTRALAXES

Després d'aquesta anàlisi, el BoJ ha mantingut totes les mesures i no ha anticipat cap calendari per començar a retirar-les. Així, ha mantingut els tipus d'interès al -0,1%, seguirà comprant bons japonesos sense límit per mantenir el rendiment del bo a 10 anys al 0%, i continuarà mantenint el control de la corba de rendiment del bo a 10 anys perquè no superi l'1%.

Sobre les seves compres d'actius, continuarà adquirint fons cotitzats a borsa (ETF) i valors emesos per immobiliàries (J-REIT) segons sigui necessari amb límits superiors al voltant de 12 bilions de iens i al voltant de 180.000 milions de iens, respectivament, segons el ritme anual d'augment de les muntanyes pendents.

L'organisme mantindrà "el saldo pendent de bons corporatius en aproximadament 2 bilions de iens. Comprarà bons corporatius aproximadament al mateix ritme que abans de la pandèmia de la covid-19, de manera que la seva suma en circulació tornarà gradualment al nivell anterior a la pandèmia d'al voltant de 3 bilions de iens. En ajustar la suma en circulació dels bons corporatius, el Banc tindrà degudament en compte les condicions d'emissió”.

VALORACIÓ DELS ANALISTES

Després del comunicat del BoJ, els experts d'Oxford Economics reiteren la previsió que "finalitzi la seva política de tipus d'interès negatius l'abril del 2024", quan es confirmi una "robusta pujada dels salaris".

Tot i això, afegeixen que "la nostra projecció de la inflació anticipa que el BoJ mantindrà una política de tipus d'interès al 0% durant diversos anys".

Sobre el final de les polítiques de flexibilització monetària i de compra d'actius, assenyalen que "el BoJ no tindrà pressa per acabar-la" i anticipen que "la sortida serà delicada i requerirà molts anys i mesures polítiques integrals en conjunt amb el govern per garantir un procés fluid i estable".

Noticias relacionadas

contador