kazuo ueda

El Banc del Japó (BoJ, per les sigles en anglès) ha decidit mantenir la seva política monetària ultralaxa i deixar els tipus d'interès sense canvis a la reunió d'aquest divendres. Segons ha explicat l'organisme que governa Kazuo Ueda, ho ha fet en ser conscient de les "incerteses extremadament altes" que hi ha sobre les perspectives de creixement a nivell nacional i global.

En una declaració posterior a la reunió, el Banc del Japó ha explicat que mantindrà els tipus d'interès a curt termini al -0,1% i limitarà el rendiment dels bons del govern japonès a 10 anys al voltant de zero, com s'esperava el consens.

"Amb incerteses extremadament altes que envolten les economies i els mercats financers nacionals i estrangers, el Banc continuarà pacientment amb la flexibilització monetària, mentre respon àgilment a l'evolució de l'activitat econòmica i els preus, així com a les condicions financeres", ha remarcat el BoJ a l'esmentat comunicat.

La seva política ultralaxa és un cas atípic entre els bancs centrals de tot el món, que s'han llançat a elevar els tipus i endurir la política per intentar contenir la inflació i aconseguir que torni a l'objectiu del 2%. Ara el pic gairebé s'ha aconseguit, i han començat les pauses. Precisament els grans protagonistes d'aquesta setmana han estat la Reserva Federal (EUA), que ha emprès una pausa 'hawkish' en confirmar tipus més alts durant més temps, i el Banc d'Anglaterra, que ha posat fi a una ratxa de 14 pujades consecutives dels tipus davant de la sorpresa de la inflació britànica d'aquesta setmana.

Al Japó, la inflació segueix per sobre de l'objectiu, però el BoJ prefereix mantenir una postura 'dovish'. Aquest divendres s'ha publicat la dada corresponent l'agost, mes en què els preus es van mantenir per sobre de l'objectiu del 2% en ser la lectura del 3,2%. Els preus ja fa 17 mesos que són consecutius per sobre de l'objectiu del banc central.

És lleugerament inferior a la lectura del juliol, del 3,3%. Per part seva, la taxa d'inflació de referència, que exclou els preus dels aliments frescos, es va situar al 3,1%, sense canvis respecte al juliol i lleugerament per sobre del 3% previst pel consens. La taxa subjacent, que exclou els preus dels aliments frescos, però conté l'energia i és la que utilitza el Banc del Japó en les consideracions de política monetària, es va situar ael 4,3%, sense canvis respecte al juliol.

D'altra banda, al Japó també s'han conegut les dades d'activitat del sector privat, que es va expandir el setembre al ritme més lent des del febrer, segons les estimacions preliminars del banc al Jibun. En concret, l'índex compost de gestors de compres nipó es va situar a 51,8 punts, per sota del 52,6 d'agost.

El PMI manufacturer va mostrar una contracció més ràpida, de 48,6 enfront del 48,9 d'agost, mentre que el PMI de serveis es va situar a 53,3 el setembre, una expansió més suau que el 54,3 del mes anterior.

Totes aquestes notícies han provocat caigudes al Nikkei 225 del 0,52% que ha tancat al nivell més baix del mes, als 32.402,41 punts, mentre que el Topix s'ha deixat un 0,3% fins als 2.376,27 punts . I les vendes s'han estès per algunes de les borses de la regió Àsia-Pacífic. A Corea del Sud el Kospi ha perdut un 0,28% i el Kosdaq, un 0,42%.

A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha pujat un 0,05%, revertint les pèrdues que registrava (ha estat el pitjor de la regió durant bona part de la sessió) i tancant als 7.068,8 punts. L'índex Hang Seng de Hong Kong també s'ha capgirat i ha guanyat un 1,34%, mentre que els mercats de la Xina continental s'han situat en terreny positiu, amb el CSI 300 repuntant un 1,51%.

Noticias relacionadas

contador