• El Brexit ha enviado a la divisa británica a sus niveles más bajos en 31 años
  • 'El mayor impacto lo va a sufrir la economía de Reino Unido'
Brexit-referendum-londres-cameron

Sessió difícil a les borses europees en la qual els mercats han caigut amb força després de la decisió del Regne Unit de deixar la Unió Europea. S'obre així una etapa d'incertesa en la qual els analistes no arriben a un consens de quin serà el futur dels mercats borsaris. L'IBEX cau més d'un 10% arrossegat principalment per la banca, l'índex de la qual cau un 16%.

DAX

  • 18.772,85
  • 0,46%
  • 1,2525$
  • 0,00%
  • 11.105,50
  • 0,50%

El Banc Central Europeu ha emès un comunicat d'última hora en el qual destaca que "estan preparats per injectar liquiditat als mercats si és necessari" i que "considera que el sistema bancari de la zona euro és resistent en termes de capital i liquiditat".


Això es produeix després de la forta caiguda de la lliura esterlina enfront del dòlar, que ha enviat a la divisa britànica als seus nivells més baixos en 31 anys, amb una caiguda a l'inici de la sessió de més del 10%, recuperant en aquests moments part del terreny perdut per fluctuar entorn del -7%.


Els experts estan dividits. Mentre alguns aposten per la serenitat, assegurant que l'impacte a llarg termini sobre l'economia serà limitat, una altra part d'ells estimen que afectarà greument el creixement mundial i canviarà el mapa econòmic. De fet, aquesta caiguda de la lliura ja ha desplaçat el Regne Unit com a cinquena economia mundial, lloc ocupat ara per França.


Adrien Pichoud, economista en cap de SYZ Asset Management, destaca que "el major impacte el sofrirà l'economia del Regne Unit, que a curt termini experimentarà una desacceleració del creixement i molta incertesa durant els propers dos-tres anys".


Mondher Bettaieb, Director de crèdit corporatiu i gestor del fons VF-EUR Corporate Bond Mid Yield a Vontobel assenyala que "ens agradaria aprofitar aquesta oportunitat per posar l'accent sobre el fet que aquesta decisió no representa una amenaça sistèmica per al sistema financer europeu i mundial".


Per a la Reserva Federal, aquesta inestabilitat dels mercats inestables justifica la seva decisió de posposar la pujada de tipus. "La Fed voldrà veure l'impacte de la votació del Regne Unit abans de considerar la represa de les pujades de tipus, per la qual cosa es fa molt poc probable un moviment al juliol", Mansoor Mohi-Uddin, estrateg a Singapur del Royal Bank of Scotland Group (RBS) en declaracions a Bloomberg.


José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, destaca que "després del Brexit ningú no sap molt bé quant valen les coses. Per aquest motiu, durant els propers dies hauríem d'acostumar-nos a viure amb l'alta volatilitat i a veure fortes caigudes amb grans recuperacions. Tècnicament, només ens queda veure què passa amb el suport que tenim en els mínims anuals dels 7.746 punts".

contador